Diziyi 30 kişiye izlet, birinciliği kap !

Emniyet'in, televizyonların izlenme oranlarını ölçen şirketlere yönelik başlattığı operasyonda, başka programı izlemek isteyen deneklerin cihazının bozuk, denilerek kapatıldığı tespit edildi.

Diziyi 30 kişiye izlet, birinciliği kap !
17 Aralık 2011 Cumartesi 09:10 tarihinde eklendi, 3.577 kez okundu.

Ellerde dolaşan 2 bin 500 kişilik denek listesinden sadece 1.700'ü aktif. Bu deneklerden 30'unun izlediği programın bile reytingde birinci sırada yer alabildiği belirlendi.

 
İstanbul'da düzenlenen 'reyting' operasyonuna ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı. Operasyon ile ilgili en önemli olayın sistem güvenilirliği olduğu öğrenilirken polisin aramalarda güncel denek listelerine ulaştığı belirlendi.

Soruşturma kapsamında, ortaya çıkan bilgilere göre bir başka programı izlemek isteyen deneklerin cihazı bozuk denilerek kapatılıyor, böylece farklı programı izleyen denek, ölçüm işlemine tabi tutulmuyor. 2 bin 500 kişilik denek listesinden 1.700'ünün aktif olduğu, bunlardan sadece 30'unun bir programı izlemesi halinde bile o programın reyting birincisi çıktığı tespit edildi.

Bu sayede yapımcıların, 3 milyar liralık reklam pastasından aldıkları payı büyüttükleri ortaya çıktı. Olayla ilgili gözaltına alınan 5 kişiden 3'ü tutuklama istemiyle adliyeye sevk edildi. Mahkeme, zanlıları tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.
 
İstanbul'da düzenlenen reyting operasyonuyla ilgili ele geçirilen bilgisayar incelemeleri devam ederken, Selçuk Çobanoğlu'nun 2008-2009 yılında İzmir Adliyesi'nde reyting davasıyla ilgili verdiği ifadesinde, "Elimde listeler var. Bunu da Hilmi Berköz'den aldım." dediği öğrenildi.

Operasyon çerçevesinde en önemli olgunun denekler değil, sistem olduğu öğrenildi. Listelerde bulunan bazı deneklerin 3 yıl önce İzmir'de başlayan soruşturma kapsamında verdiği ifadelerde, yapımcı Selçuk Çobanoğlu'nun kendilerini arayıp para karşılığı istediği programları izlettirdiğini söyledikleri öğrenildi.
 
Operasyon kapsamında inceleme yapılan AGB bilgisayarlarının yeterince güvenli olmadığı iddia edildi. Reyting ölçüm işlemlerini yapan AGB hakkında çarpıcı bir iddia daha ortaya atıldı. Buna göre başka bir programı izleyen deneklerin cihazları, bozuk iddiasıyla kapatılıyor.

Böylelikle farklı programı izleyen o denek, ölçüm işlemine tabi tutulmuyor. Bu kırpıntıların da istenilen programlara aktarıldığı öne sürülüyor. Öte yandan yapımcı Acun Ilıcalı, reyting ölçüm operasyonunu sonuna kadar desteklediğini açıkladı. Ilıcalı, reytingde bir usulsüzlük varsa, bunun banka soymaktan farkı olmadığını aktardı.