DNA hastalık riskini belirlemiyor

Umulanın aksine, DNA diziliminin hastalık riskini "önceden belirlemeye" çok yardımcı olmadığı ortaya çıktı.

DNA hastalık riskini belirlemiyor
03 Nisan 2012 Salı 20:48 tarihinde eklendi.

ABD'nin Johns Hopkins Üniversitesi'nden Dr. Bert Vogelstein ve ekibi, İsveç, Finlandiya, Danimarka ve Norveç ile ABD'deki 54 bine yakın tek yumurta ikizinin verilerini inceledi. 
    
Tek yumurta ikizlerinin aynı gen dizilimine sahip olduğundan yola çıkan bilimadamları, genlerin hastalık riskinin önceden belirlenmesini ne kadar sağladığını araştırdı. 
    
Bilimadamları aynı gen dizilimine sahip bulunmanın ikizlerden her birinin hastalık riskinin aynı olduğunu göstermediğini, ikizlerin çoğunun hastalığa yakalanma riskinin toplum geneli ortalamasında olduğunu belirledi. 
    
Amerikan "Science Transnational Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmada kanser, bağışıklık sistemi, kalp-damar, sinir hastalıkları ve şeker gibi obeziteye bağlı rahatsızlıklara yakalanma riski incelendi. 
    
Dr. Bert Vogelstein, sadece gen testlerinin mevcut önlem stratejilerinin yerini alabileceğinin düşünülmediğini belirterek, "erken teşhis, sigara içmemek ve büyümeden önce tümörlerin alınması gibi önlemlerin ölüm riskini azaltmada kilit rol oynadığını" ifade etti.