DOESEF’te şampiyonlar belli oldu

Türkiye Liselerarası Proje Yarışması’nın birincileri belli oldu. Doğanata Education Science Energy Engineering Fair'de (DOESEF) seçilen projeler, yurtdışındaki bilimsel yarışmalarda Türkiye’yi temsil edecek.

DOESEFte şampiyonlar belli oldu
13 Nisan 2014 Pazar 13:56 tarihinde eklendi, 1.532 kez okundu.

10 – 12 Nisan tarihleri arasında projelerini İzmir Özel Fatih Koleji’nde sergileyen ve jüri önünde ter döken gençler final töreninde büyük heyecan yaşadı. İzmir Üniversitesi, Doğanata Eğitim Kurumları ve Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen DOESEF, Türkiye’nin 27 ilinden finallere gelen 106 proje fizik, kimya, biyoloji, enerji ve mühendislik alanlarında yarıştı. Final öncesi İzmir’i de gezme ve daha yakından tanıma fırsatı bulan yarışmacılar, finalde de muhteşem bir gösteri izledi ve unutulmaz 3 gün geçirdi.

Yarışma sonuçlarının açıklandığı tören İzmir Özel Fatih Koleji’nde gerçekleşti. Törene Aydın Vali Yardımcısı Faruk Güngörlü, İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Prof. Dr. Mithat Yüksel, İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata, Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Selim Doğanata, akademisyenler, askeri okulların komutanları, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Final töreninde konuşan DOESEF Organizasyon Başkanı ve İzmir Özel Fatih Koleji Müdür Yardımcısı Ümit Karademir, katılımcılara teşekkür etti. DOESEF’in gelişim süreci hakkında bilgiler de veren Karademir başvurularda ilk sırayı yüzde 22 ile İstanbul’un aldığını, en çok biyoloji dalına müracaat gerçekleştiğini söyledi. Karademir, amaçlarının DOESEF’i uluslararası platformda adından söz ettirmek olduğunu kaydetti. Jüri Başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mithat Yüksel ve Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Selim Doğanata, DOESEF sürecini ve bilimin gelişmişlik üzerindeki etkilerinden bahsettiler.

5 dalda gerçekleşen ve jürinin birbirinden güzel projeler arasında seçim yapmakta zorlandığı Türkiye Liselerarası Proje Yarışması sonunda fizik dalında Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi’nden Mehmet Metin Çaylı ve Hakan Okumuş, kimya dalında İzmir Özel Rota Fen Lisesi’nden Gökçe Önder ve Laçin Arsel, biyoloji dalında Balıkesir Rahmi Kula Anadolu Lisesi’nden Aslıhan Ayalp, enerji dalında Ankara Polis Koleji’nden Yusuf Olğun ve Murat Cankurtaran, mühendislik dalında Galatasaray Lisesi’nde Arda Bora projeleriyle birinci oldular. ‘Necdet Doğanata Yılın Araştırmacısı Ödülü’ de Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri Tunahan Enginer ve Fatih Güler’e verildi.


CİHAN