"Doğada yetişen mantarlardan uzak durun"

Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Lütfi Akyol, zehirlenmelere karşı doğada yetişen mantardan uzak durulmasını tavsiye etti.

Doğada yetişen mantarlardan uzak durun
25 Nisan 2013 Perşembe 19:37 tarihinde eklendi, 1.672 kez okundu.

 

 
Yozgat´ta nisan yağmurları ile birlikte doğada kendiliğinden yetişen mantarlarda boy göstermeye başladı. Vatandaşlar yağmurun ardından Çamlık kırları ve ormanlık alanları gezerek, doğada kendiliğinden yetişen mantarları zehirli olup olmadığına aldırmadan topluyor.
 
Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Lütfi Akyol, Yozgat’ta özellikle bahar döneminde artan mantarla birlikte zehirlenme vakalarında artış yaşandığını söyledi. Akyol, "Halkımıza önerimiz bilmedikleri mantar çeşitlerinden uzak durmaları. Doğal mantar yerine kültür mantarını tercih etmeleri kendi sağlıkları açısından önemli." dedi.
 
Mantar zehirlemelerinin ölüme dahi yol açabildiğini kaydeden Akyol, "Mantar zehirlenmeleri özellikle karaciğer enzimlerinde yükselme böbrek fonksiyonlarında bozulma kan değişimine kadar gidecek hastalıklara sebep olabilir ve ölüme bile sebebiyet verebilir.

Yani doğal mantar özellikle hani bilinen mantarlar varsa tabi onlar tüketilebilir. Zehirli mantar yenildiğinde belirtileri bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş gibi şikayetlerle ortaya çıkmaktadır. Bu tür durumla karşılaşıldığında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir."diye konuştu.

CİHAN