"Doğalgaz arama çalışmalarımız sürecek"

KKTC’nin 31. Kuruluş yıldönümünde 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri çerçevesinde Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda tören düzenlendi. Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kıbrıs Türklerin haklarını korumak için Kıbrıs açıklarında doğal gaz arama faaliyetlerinin devam edeceğini kaydetti.

Doğalgaz arama çalışmalarımız sürecek
15 Kasım 2014 Cumartesi 15:05 tarihinde eklendi, 1.098 kez okundu.

Tören alanı ay yıldızlı balonlarla süslenirken, yakındaki bir binaya büyük boy Atatürk posteri ile Türk ve KKTC bayrağı asıldı. Töreni izleyen vatandaşlara balon, KKTC ve Türk bayrakları dağıtıldı. Tören geçişi sırasında 2 helikopter, Türk Yıldızları’na ait bir uçak ve Girne Üniversitesi ve Havacılık Federasyonu’nun eğitim uçakları gösteri yaparak törene renk kattı.

Törene Türkiye’den TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Orgeneral Galip Mendi de katıldı.

Törende konuşan Bülent Arınç, adadaki doğal kaynaklarda Kıbrıs Türk halkının da hakları bulunduğunu ve bunlara sahip çıkılacağını belirtti. Arınç, Türkiye’nin de garantörlük sorumluluğu içinde buna her türlü desteği sağlayacağını vurguladı.

“Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin geleceğe güvenle bakması bizim için her şeyden önemlidir” diyen Bülent Arınç, KKTC’de Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı’na kararlılıkla devam edilmesini istediklerini; bir takım tartışmaların doğal olduğunu ancak tedbirlerin zamanında alınması kararlılığı gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

"KIBRIS DAVASININ ULAŞTIĞI EN GÜZEL MERTEBE"

“Bugün KKTC demokrasisi, hukuk düzeni ve tüm kurumlarıyla örnek bir devlettir.” diyen Arınç, “Anadolu’dan Akdeniz’e baktıklarında Kıbrıslı Türk kardeşlerinin ortak sahibi oldukları adada huzur ve refah içinde yaşadıklarını görmenin hiç kuşkusuz tüm milletinin sahip çıktığı Kıbrıs davasının ulaştığı en güzel mertebe” olduğunu söyledi.

Dr. Küçük başta olmak üzere Kıbrıs Türk halkının var olma mücadelesinde emeği geçenleri rahmetle ve şükranla yad eden Bülent Arınç, halka sağladığı kazanımlar unutulmayacak Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı da rahmet ve minnetle andı.

"RUMLAR ADANIN TEK SAHİBİ GİBİ DAVRANIYOR"

Birleşmiş Milletler (BM) kapsamındaki müzakere sürecine odaklanılmasını bekledikleri bir dönemde Rumların tek taraflı sondaj çalışmaları başlattığını kaydeden Arınç, "Rum tarafının adanın tek sahibiymiş gibi hareket etmesine izin verilmesi tabiatıyla mümkün değildir. Kıbrıs Türkü’nün de doğal kaynaklarda asli hakları bulunmaktadır ve bunlara sahip çıkacaktır. Ülkemiz de garantörlük sorumluluğu içinde Kıbrıs Türkü’nün bu kaynaklar üzerinde asil haklarını korunması için gerekli her türlü desteği sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) bölgede doğal kaynaklar üzerinde çalışmalar yaptığını belirten Arınç, Kıbrıs Türkü’nün haklarını korumaya kararlı olduklarını dile getirdi.

“RUM TARAFININ MASAYA DÖNMESİNİ ARZU EDİYORUZ"

BM Genel Sekreteri’nin yeni özel danışman atayarak süreci sonuca götürecek adımların atılmasını hedeflediği bir zamanda yeni bir sondaj faaliyetine girişenin Rum tarafı olduğuna işaret eden Arınç, “Rum yönetimin en kısa zamanda bu yanlış yoldan vazgeçip adanın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradeleri ve siyasi eşitliği temelinde oluşturulacak yeni ortaklık konusunda net bir tutum ortaya koymasını, müzakere masasına geri dönmesini ve BM sürecinde çözüme ulaşmak için samimi çaba sarf etmesini arzuladıklarına vurgu yaptı.

“Türkiye çözümden yanadır ve çözüme yönelik her türlü iyi niyetli yaklaşıma destek vermeyi sürdürecektir.” diyen Arınç, siyasi çözüm beklenirken KKTC’nin tüm faaliyetlerini çözüme endeksleyip her şeyin ertelenmesini öngören yaklaşımları kabul etmediklerini belirtti.

"BARIŞ SUYU PROJESİ ÇOK YAKINDA TAMAMLANACAK"

KKTC’yi güçlendirecek ve yoluna güvenle devam etmesini sağlayacak çalışmalara, büyük projelere devam edeceklerini vurgulayan Arınç, bu anlayışla başlatılan Türkiye’den KKTC’ye getirilecek hayat suyu projesinin çok yakında tamamlanacağını ifade etti. Bülent Arınç, suyun Kıbrıs sorunu içinde öngörülecek her türlü çözümde Türk tarafının elini güçlendirecek bir unsur olduğunu vurguladı.

Adaya gelecek suyun etkin kullanımının her geçen gün güçlenen KKTC ekonomisine, bugüne dek hayal bile edilemeyecek katkı sağlayacağını, özellikle tarımsal üretim ve ihracat alanında KKTC için yeni fırsatlar yaratılmış olacağını söyleyen Arınç şöyle devam etti:

"Bunda uygulanan ekonomik programların önemli katkısı bulunduğunu söyleyen Arınç, “Ekonomik reform çalışmalarının altyapısı oluşturulurken bir takım tartışmalar yaşanması doğaldır. Türkiye’de de, dünyanın gelişmiş demokrasilerinde de benzer süreçler yaşanabilir. Bu noktada önemli olan bu tedbirleri zamanında almak yönünde gerekli kararlılığı gösterebilmektir.”

“REFORMLARA TAM DESTEK”

KKTC’de üretime dayalı büyüme sağlanmasının temel öncelikleri olduğunu vurgulayan Bülent Arınç, “Bunun için yapılacak reformlara tarafımızdan tam destek verilecektir.” dedi.

KKTC ekonomisinin öncü sektörleri olan turizm ve yüksek öğrenimde sağlanan başarıların ortada olduğunu ifade eden Arınç, ekonomik programın uygulandığı son 4 yılda turizmde yüzde 52’lik büyümenin önemini vurguladı.

Bülent Arınç, üniversitelerin kalitesinin ve öğrenci sayısının artırılması için yapılan çalışmalarla bugün 75 bine yaklaşan öğrenciye akademik öğrenim imkanı sağlanmasının ülke ekonomisine katkısı ötesinde KKTC’nin tüm dünyada daha iyi tanınıp anlaşılması dahil pek çok faydayı beraberinde getirdiğini söyledi.

Arınç, “Bugün ulaşılan gurur verici aşama, tabiatıyla milli birlik ve dayanışma ruhunu içinde taşıyan Kıbrıs Türk halkının cesur ve kararlı duruşu sayesinde olmuştur. Bizler de geçmişte olduğu gibi gelecekte de Kıbrıs Türk halkını bu mücadelesinde yalnız bırakmayacak, her alanda destek vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Arınç, bu anlamlı günü kutlamalarına imkan sağlayan tüm şehit asker ve Mücahitleri rahmetle andı; gazilere şükranlarını sundu.


CİHAN