"Doğalgaz lobisinin yönlendirmeleriyle iş yapmam"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, zeytin ağaçlarının hoyratça sökülmesinden yana olmadığını savunarak, " Oradaki üslup hatalarının bir kısım yanlışlıklarının yanında değilim.

Doğalgaz lobisinin yönlendirmeleriyle iş yapmam
15 Kasım 2014 Cumartesi 18:28 tarihinde eklendi.

Ama biz zeytin ağacından vazgeçeriz ne de enerji santrallerinden her birisinin bu ülkeye kazandırmak zorundayız. Oraya kurulacak santralle beraber 230 milyon dolarlık her yıl daha az doğalgaz ithalatı yapacağız. Ben yalnızca doğalgaz lobisinin yürütmeleriyle, yönlendirmeleriyle iş yapmam. Yaptırtmam da. Biz o lobilerin arkasında neler olduğunu çok iyi biliyoruz." dedi.

Yıldız, partisinin Kocaeli Kartepe ilçe kongresinde katıldı. Yıldız, burada yaptığı konuşmada, zeytinlik tartışmalarına da değindi. Yıldız, "Bize soruyorlar, zeytinlikten mi vazgeçiyorsunuz, santrallerden mi? Şunu bilin ki bu bir keyfiyet meselesidir, bu bir kemiyet, rakam meselesi değildir?" dedi. Yıldız, şöyle devam etti: "Biz ne zeytinlikten, ne enerji santrallerinden vazgeçmeyiz.

Birini tercih etmek, diğerinden vazgeçmek anlamına gelmez. Biz madenlerimizde de, enerji santrallerimizde de bu ülkenin gelişmesini, büyümesine katkı koyacak, cari açığını azaltacak her türlü projede inşallah hep beraber olacağız. AK Parti hükümetlerimiz bu ülkenin idaresini devraldığında, bu ülkede 100 milyonun altında zeytin ağacı vardı.

92-95 milyon civarında bir zeytin ağacı vardı. Şuan ki zeytin ağacı sayısı 170 milyon adet. Hani biz zeytin ağacını kesiyorduk? Hayır. Zeytin ağacının artışını bütün iklim şartları uygun olan yerlerde gerçekleştirdik. Tarım Bakanlığımızın bu manada çok önemli hizmetleri oldu. Peki bu ülkenin tek kaynağı, tek zenginliği zeytin ağaçları mı? Hayır. Yer altı kaynakları var. Bunların her birisini ortaya çıkarttığımız kadar insanımız buradan müreffeh yapıya ulaşacak."

"Çok ciddi cirolar yapan şirketler olabilir. Ama katma değeri düşük olabilir." diyen Yıldız, şunları kaydetti: "Bir tane örnek vereceğim kurumlarımızdan. Onu ne kadar geliştirmek zorunda olduğumuzu bir kere daha vurgulamak istiyorum. Eti Holding yaklaşık 685 milyon dolar ciro yapıyor. 685 milyon TL kar elde ediyor. Katma değeri çok yüksek. Niye?

Yer altındaki toprağa çıkartıyoruz, işliyoruz ve onu satıyoruz. İthal getirdiğimiz herhangi bir şey yok. Bugün öyle kalemler vardır ki otomotiv sektöründe, beyaz eşyada veya yerli üretimi daha az yaptığımız bazı kalemlerde ithal ikamesi daha yüksek olabilir. Ama burada öyle değil. O yüzden biz ne yer altından ne yer üstünden vazgeçelim. Bunu başarabilir miyiz, başarabiliriz. Şunu söyleyeyim. Bu bir rakam işi değil diyorum ama rakamlar aklınızda olsun. O sahada 153 milyon kömür var. Bunun piyasa değeri yaklaşık 7,5 milyar dolar. Bu para kimin?

Bu para hepimizin. Yalnızca benim değil, yalnızca sizin değil. Bu para hepimizin, 77 milyonun. Peki santralde yaklaşık 4 bin kişi çalışacak. Zeytin ağacı sayımızın 170 milyonlara ulaştığını gördüm. Orada ne kadar eksilirse en az 10 katını da dikme zorunluluğunu da getiriyoruz. En az 10 katının. Biz yaptığımız anlaşma gereği her üretilen elektrikten 150 milyon TL’nin üzerinde yıllık bir bedel alacağız. Her yıl alınacak 150 milyon TL ile 9 milyon adet zeytin ağacı dikebiliyoruz. Ama her yıl. Şimdi bu kadar zenginliğimiz var. Bununla bitmiyor.

Oraya kurulacak santralle beraber 230 milyon dolarlık her yıl daha az doğal gaz ithalatı yapacağız. Şimdi aklın yolu bir. Ben orada zeytin ağaçlarının hoyratça sökülmesinden yana değilim. Oradaki üslup hatalarının bir kısım yanlışlıklarının yanında değilim. Ama biz zeytin ağacından vazgeçeriz ne de enerji santrallerinden her birisinin bu ülkeye kazandırmak zorundayız. Ben yalnızca doğal gaz lobisinin yürütmeleriyle yönlendirmeleriyle iş yapmam. Yaptırtmam da. Biz o lobilerin arkasında neler olduğunu çok iyi biliyoruz. Benim oradaki gariban temiz vatandaşımın yaptığı değildir o. O yüzden tabiî ki hukuk içerisinde davranacağız. Tabiki kanun çevresinde davranacağız. Ama ülkemizi bir yandan büyüteceğiz." Yıldız, konuşmasının ardından kongreden ayrıldı.


CİHAN