Doğan: Yerli halklar Ahıska Türklerine ön yargıyla yaklaştı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Küresel Gelişim ve Etkileşim Platformu tarafından düzenlenen 'Ahıska Türkleri, Bir Vatan Ve Hukuk Mücadelesi' isimli konferans, AÜ Mavi Salon’da gerçekleşti. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansa konuşmacı olarak, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanvekili Prof. Dr. İlyas Doğan katıldı.

Doğan: Yerli halklar Ahıska Türklerine ön yargıyla yaklaştı
04 Ocak 2014 Cumartesi 14:55 tarihinde eklendi.

Ahıska’nın bir Türk yurdu olduğunu ve bu durumun tarihi kaynaklarda açıkça belirtildiğini ifade eden Doğan, “Osmanlı Devleti 1808 yılından itibaren Kafkasya’da güç kaybetmesiyle birlikte, oradaki nüfusun yavaş yavaş Anadolu’ya aktığını görüyoruz. 1828 Osmanlı-Rus Savaşında, Ahıska vilayetinin Rusya’ya savaş tazminatı olarak verildiğini ve Rus egemenliğine rağmen, 1944’e kadar Ahıska Türklerinin büyük bölümünün Türkçe konuştukları görülüyor. 1944 sürgünüyle birlikte bu bölgede yaşayan insanlar, vagonlara doldurularak, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a götürülüp, oralarda yerleştirildiler. Yerli halklar, sürgün edilen Ahıska Türklerine önyargıyla yaklaştı ve Ahıska Türkleri sürgün edildikleri bölgelerde, hastalık ve açlıktan dolayı kitlesel ölümler yaşadı. 1944’teki sürgün Sovyetler Birliği’nin yazılı kaynaklarına sistemli bir şekilde aktarılmadı. Ahıska Türklerinin topluca yer değiştirdikleri, sadece oraya tesadüfen gidip gelen akrabalar dışında dünyanın pek dikkatini çekmemiştir.” diye konuştu.

Konferansın ardından Prof. Dr. İlyas Doğan’a, AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suphi Orhan tarafından bir teşekkür plaketi verildi.


CİHAN