Doğru bilinen koca yanlış!

Yeni bir araştırma, Güney Kutbu buzullarındaki erimenin sebebinin havadaki ısınma değil...

Doğru bilinen koca yanlış!
27 Nisan 2012 Cuma 14:16 tarihinde eklendi.

 

Bilim dünyasında, buz kütlelerinin alttan gelen ılık akıntılar ve üstten buzulu yalayan hava akıntıları nedeniyle eridiği yönünde yaklaşımlar bulunuyor.
 
NASA’nın Buz, Bulut ve Kara Yükseliş Uydusu’nun verilerine dayanılarak yapılan araştırma, Güney Kutbu’ndaki buzul kayıplarının çoğunlukla ilk nedene bağlı olarak gerçekleştiğini ortaya çıkardı.
 
Bilim insanları, buz şelflerindeki erimenin iki bilinen sebebi arasındaki farkı göstermek için uydu aracılığıyla elde edilen ölçümlerin yanı sıra modellemelerden de yararlandı.
 
Uzmanlar incelemeye tabi tutulan 54 buz şelfinden 20’sinin ılık okyanus akıntıları dolayısıyla eridiği sonucuna ulaştı. Batı Antartika’daki ve Antartik genelindeki buz tabakasında kapsamlı ve hızlı kayıpların büyük bir kısmının okyanus kaynaklı incelmeden kaynaklandığı belirtildi.
 
HAVA ISINMASA DA BUZLAR ERİYOR
 
Nature dergisinde yayımlanan araştırma sayesinde bilim dünyası aynı zamanda gelecekte deniz seviyelerinde yaşanacak yükselmeyi daha doğru bir şekilde tahmin etme noktasında da bir adım ileri gitti.
 
Araştırmanın lideri, İngiltere’nin Cambridge şehrinde bulunan Antartik Araştırmaları Kurumu’ndan Hamish Pritchard, “Yazlar buz dağlarının tepesindeki karları bile eritmeye yetecek kadar sıcak olmasa bile buzun büyük bir kısmı denize gidebilir. Okyanuslar bütün işi alttan yapıyor” diye konuştu.