Doğu Asya'dan Filistin için güç birliği

Doğu Asya ülkeleri, Filistin'e yardım için tarihte ilk defa bir araya geldi. Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen konferansta Filistin'e devlet olma yolunda yapılacak yardımlar ele alındı.

Doğu Asyadan Filistin için güç birliği
14 Şubat 2013 Perşembe 10:05 tarihinde eklendi.

 

Japonya'nın ev sahipliğinde düzenlenen Filistin'in Kalkınması için Doğu Asya İşbirliği Konferansı (CEAPAD) katılımcıları bugün bir araya geldi. Japonya ve Güney Kore'nin yanı sıra Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam konferansta yer aldı. Ayrıca Arap Birliği, Dünya Bankası, BM Çalışma ve Yardım Kurumu gibi uluslararası örgütler de katıldı. 
 
Konferansın açılış konuşmasını Japonya'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi Yutaka İimura yaptı. İimura, Doğu Asya ülkelerinin Filistin için ilk defa bir araya geldiğine dikkat çekti. Filistin'e yapılacak yardımları görüşmek için bir araya geldiklerini belirten özel temsilci, "İki devletli çözüm çerçevesinde bağımsız ve yaşayabilir bir Filistin devleti kurulması, Ortadoğu'da barış, güvenlik ve istikrarın sağlanmasında köşe taşı niteliğinde. Bu çerçevede uluslararası toplum Filistinlilerin devletlerini kurabilmesi için ekonomik yardımını artırdı. Ancak Filistin'in kalkınması ve ayakta durması için yardımın artırılması gerekiyor. Uluslararası desteğin genişletilmesi gerekiyor. Doğu Asya ülkelerinde ekonominin hareketli olduğu bir dönemde Filistin hükümetine yardım için bir araya gelmelerinin uygun olduğunu düşünüyorum." diye konuştu. 
 
Japonya Dışişleri Bakanı Devlet Sekreteri Shunichi Suzuki de Tokyo'nun Filistin'e en çok yardım yapan üçüncü ülke olduğuna dikkat çekti. Filistin'in devlet olma sürecine destek verdiklerini kaydeden Suzuki, "Doğu Asya'da yaşanan ekonomik kalkınmanın temellerini Filistin ile paylaşacağız." ifadelerini kullandı. 
 
Filistin Başbakanı Salam Fayyad da katılımcı ülkelere ve Japonya'ya katkıları nedeniyle teşekkür ederek ülkenin ihtiyaç duyduğu konuları geniş bir şekilde açıkladı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi de Doğu Asya ülkelerinin Filistin'e böyle bir dönemde yardım için bir araya gelmelerini "paha biçilemez" olarak niteledi. Filistin'in mali zorluklar yaşadığını hatırlattı. 
 
Endonezya Dışişleri Bakanı Marty Natalegawa ise Filistin'e yardımın sözde kalmaması gerektiğini, ciddi bir şekilde yardımın yapılması gerektiğini vurguladı. İsrail'in kararları nedeniyle Filistin'in yaşadığı zorluklara dikkat çeken Natalegawa, Endonezya'nın yaptığı yardımlarını aktardı. Natalegawa, gelecek yıl yapılacak konferansa da ev sahipliği yapmak istediklerini kaydetti.

CİHAN