Doğum sahnesi gerçek sanıldı

“Gözetleme Kulesi” filmiyle Altın Koza’da “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nün sahibi olan Nilay Erdönmez, “Filmden çıkanlar gerçekten doğum yaptım sanmış. Hep söylerim, sen inanırsan herkes inanır” dedi

Doğum sahnesi gerçek sanıldı
29 Ekim 2012 Pazartesi 08:42 tarihinde eklendi, 2.894 kez okundu.

 

Pelin Esmer’in “Gözetleme Kulesi” filmi, Türk sinemasına yeni bir yıldız kazandırdı: Nilay Erdönmez...  26 yaşındaki Erdönmez, filmdeki performansıyla izleyen herkesi kendisine hayran bırakıyor. Öyle ki, geçen ay Ferzan Özpetek başkanlığındaki Adana Altın Koza jürisi, Erdönmez’in daha ilk filmiyle yakaladığı başarısını karşılıksız bırakmadı ve onu “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”ne layık gördü. Final gecesi ödülünü veren jüri üyesi Nejat İşler de, Erdönmez’in elini öpüp oyunculuğuna hayran kaldığını söyledi.
 
İçindeki oyunculuk aşkının iyi bir tiyatro izleyicisi olan annesi sayesinde başladığını anlatan Erdönmez, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu. Yüksek Lisans’ını da yine aynı bölümde yapan Erdönmez’in hocaları da başarısının tesadüf olmadığını söylüyor. Oyunculuk eğitimini Prof. Dr. Zeliha Berksoy, Atilla Şendil, Bülent Emin Yarar, Derya Alabora ve Levent Öktem’den alan Erdönmez, “Gözetleme Kulesi”nde akrabasından hamile kalan, bebeğini doğurduktan sonra da ondan kurtulmaya çalışan Seher karakterine hayat veriyor. Erdönmez 16 Kasım’da gösterime girecek olan filmde Olgun Şimşek’le başrolü paylaşıyor.
 
“Otobüs hostesliği yaptım”
Yönetmen Pelin Esmer’in kendisini tiyatroda görüp beğendiğini belirten Erdönmez, şunları söyledi:
“Pelin Esmer benim Jean Genet’nin aynı zamanda yönettiğim ‘Zenciler’ oyunumu izlemiş. Kendisinin de o sıra ‘Seher’ karakteri için oyuncu aradığı dönem... Sonra görüşmeye çağırdılar. Bir heyecanla gittim. Çünkü benim için Pelin Esmer isminin çekeceğim ilk filmle birleşmesi hayali bile yeterince heyecan vericiydi.
Ardından rol için üç aylık bir hazırlık sürecim oldu. Role hazırlanırken Pelin’in bana hediye ettiği, çok da güzel bir deftere günlük tutup sonra onu da Pelin’le paylaşmıştım. Benzer hikâyeleri olan insanlar tanıdım. Seher otobüs hostesliği yaptığı için bir iki günlük bir hosteslik deneyimim oldu.” Olgun Şimşek ve Laçin Ceylan’la beraber oynamanın da kendisi için büyük bir şans olduğunu ifade eden Erdönmez, çekimlerin yapıldığı Kastamonu Dipsizgöl’ün sessiz ama korkutucu atmosferinin verdiği büyüyü de unutamadığını vurguladı.
 
‘Metehan bebek beni emdi’
 
Filmden çıkanların gerçekten doğum yaptığını sandığı Erdönmez, rol için 10 kilo alarak geçirdiği fiziksel değişimi ve bebekli sahnede yaşadığı mucizeyi ise şöyle anlattı:
 
“Hep söylerim bunu; ‘Sen inanırsan herkes inanır’ diye... Zaten hikâyeydi, stildi ne olursa olsun, bunun başka da yolu yok, övünülecek bir şey değil yani... Sonuçta insanlar zaten sana inanmak üzere oturuyor izlemeye, zaten 1-0 öndesin... Kilo almak vermek filan teknik kısmı işin, isterseniz gidin 100 kilo alın, ‘Niye, deli misin?’ diye sorarlar adama...
 
İşlevselliği ya da gerekliliğiyse eğer söz konusu olan bu oyuncunun tamamen inancında saklı bir şey. Bizim de mesela başta ‘Hadi şimdi kilo alalım’ diye bir planımız yoktu. Çalışma süreci içinde içgüdüler işi o noktaya götürdü. Bence hikâyede gizli başrol zaten bebekti. Onunla olan ilişki çok önemliydi. Örneğin emzirme sahneleri için dublör kullanılması söz konusuydu. Ama bizim Metehan bebek sağolsun ilk denememde ki o anı hiç unutmayacağım herhalde... Bir anda yapışıp beni emmeye başladı. Belki biraz da şanstı bu, bilmiyorum.”

Milliyet