Doğuştan katiller

İnsana en yakın tür olduğu öne sürülen ve akrabalık iddiasında bulunulan şempanzelerin saldırganlık ve şavaşa meyilli olma konusunda insanlarla benzerlik taşıdığı yapılan bir araştırmayla ortaya çıkarıldı.

Doğuştan katiller
18 Eylül 2014 Perşembe 13:17 tarihinde eklendi, 2.534 kez okundu.
Batı Afrika’da 30 bilim insanından oluşan araştırma ekibi, şempanzelerin ve insanların sahip oldukları benzerlik gereği doğuştan şavaşa meyilli olduğunu açıkladı.
 
Yarım yüzyılı aşkın sürede yapılan araştımada, 18 şempanze ve Bonobo (cüce şempanze) topluluğundan elde edilen veriler, insanoğluna en yakın benzerlik taşıyan hayvan türünün psikopatik derecede şiddet ve katliam eğilimleri olduğunu gösteriyor.
 
Geçmişte oluşturulan teorilere göre, şempanzeler sadece yaşam alanları ya da beslenmeleri insanlar tarafından tahrip edildiğinde birlikte hareket ediyor ve saldırıyordu. Ancak “Nature” dergisinde yayılanan araştırma, gerçekte şempanzelerin birbirleriyle sık sık kavga ettiğini ve rakiplerini ortadan kaldırmak için birbirlerini öldürdüğünü ortaya çıkardı.
 
Araştırmacılar, hayvan grupları arasında çekişmeye neden olan konularda şempanzelerin savaşma eğiliminde olduğunu belirtti. Saldırganların genellikle birlikte hareket eden erkek şempanzeler, kurbanların ise kendilerine yakın görmedikleri diğer gruplardaki bebek ve güçsüz erkek şempazeler olduğu ifade edildi. Tıpkı insanlar arasındaki anlaşmazlıklarda olduğu gibi kurbanların genellikle masum olduğu söylendi.
 
Minnesota Üniversitesi’de araştırmacı olan Dr.Michael Wilson konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İnsanların sergiledikleri şiddet eğilimli tavırları anlayabilmemiz için şempanzelerin neden saldırgan olduğunu bilmemiz gerekiyor” dedi.

NTV