Doktorlardan fenerli eylem: 'Sağlık haktır'

Daha iyi sağlık ortamı ve halk sağlığı için 663 sayılı kararnameyi protesto eden sağlık çalışanları, Anayasa Mahkemesi’nin duvarına lazerle ‘Sağlık Haktır’ yazdı.

13 Şubat 2013 Çarşamba 21:54 tarihinde eklendi.

 

2 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve ardından CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürülen 663 sayılı kararname yarın Anayasa Mahkemesi’nde görüşülecek.

Yüksek Mahkeme tarafından görüşülecek dava öncesi sağlık çalışanları Anayasa Mahkemesi önünde bir araya geldi. Anayasa Mahkemesi karşısında toplanan sağlık çalışanları burada dövizler açarak, meşaleler ve gaz lambaları yaktı. Ayrıca yolun ortasında bulunan refüj üzerine çıkan bir pantomim sanatçısı ise temsili olarak kan ağlayan adalet vurgusu yaptı. Giydiği siyah kıyafetle dikkatleri üzerine çeken pantomim sanatçısı gözlerinden süzülen kırmızı iplerle adaletin terazisindeki kalbi ile ağlayan adaleti temsil etti. 
 
Sağlık çalışanları adına açıklamada bulunan Ankara Tabib Odası Başkanı Özden Şener, bundan bir yıldan fazla zaman önce TBMM’ye uğramadan bir kararname çıkarıldığını ifade ederek, “Sanki TBMM yokmuş gibi bir gece yarısı 663 sayılı kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. Meşhur bir kararname. 663 bizim için ömrümüz boyunca unutabileceğimiz bir sayı değil artık. Türkiye’de bugüne kadar sağlıkta dönüşümde her ne yapılmışsa yapılmış olsun yapılanların arasında en şiddetli darbe bu 663 sayılı kararname ile yapılmıştır. Aylardır biz yarını bekliyoruz. Bir karar çıkmasını bekliyoruz. O kararın ne olduğunu tahmin edebiliyoruz. Burası eğer bir hukuk devleti ise, bir demokrasi varsa, bir Anayasa varsa bu Anayasa yürürlükte ise bu 663’ün bütün maddelerinin istisnasız iptal edilmesi gerekir.“ dedi.
 
Daha sonra söz alan Türkiye Tabipler Birliği Genel Sekreteri Beyazıt İlhan ise, çok önemli bir gerekçeyle toplandıklarını belirterek, “Bir gece yarısı yayımlanan bir kararname ile Türkiye’de sağlık ortamı alt üst edildi. Sadece devlet hastaneleri değil, aile hekimlerinin çalıştıkları ortamlardan akıllara gelebilecek bütün sağlık merkezlerine temas eden bütün her yeri alt üst eden bir düzenleme meclisten kaçırılarak yasalaştırıldı. Anayasa Mahkemesi’ne taşınan bu kararname yarın görüşülecek. Türkiye’de ki tüm sağlık çalışanlarının gözü kulağı Anayasa Mahkemesi binasında.“ şeklinde konuştu.
 
İlhan’ın konuşması sırasında ise, Anayasa Mahkemesi binasının ön duvarına lazer yansıtılan ‘Sağlık Haktır’ yazısı sağlık çalışanlarında büyük bir coşku ve heyecan meydana getirdi.

CİHAN