Dolar rekorun rekorunu da kırdı

Başkanlık tartışmalarının etkisiyle tırmanışı hız kazanan dolar, 3.1018 lira ile yeni tarihi zirveye tırmandı.

Dolar rekorun rekorunu da kırdı
13 Ekim 2016 Perşembe 10:42 tarihinde eklendi.
Başkanlık tartışmalarının etkisiyle tırmanışı hız kazanan dolar, 3.1107 lira ile yeni tarihi zirveye tırmandı. Dolardaki tırmanışa bağlı parite etkisiyle euro da 3.4204 lira düzeyine kadar çıktı.
 
Başbakan Binali Yıldırım'ın, "başkanlık sistemi"ni de içeren anayasa değişiklik önerisini kısa sürede Meclis'e getireceklerini açıklamasının ardından dün tırmanışa geçen dolar, darbe girişiminin ardından 20 Temmuz'da çıktığı 3.0970 liralık rekor düzeyi 3.0974 lira ile aşmıştı.
 
Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's'in not indirimi ile 3.0 lira sınırını geçen dolar, Olağanüstü Hal uygulamasının üç ay uzatılmasıyla da 3.0 - 3.05 lira aralığında hareket ediyordu.
 
Moody's'in not indiriminin ardından, Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" düzeyde derecelendiren tek büyük kredi şirketi Fitch'in de aynı adımı atabileceğine ilişkin beklentilere, başkanlık için bir "referandum belirsizliği"nin eklenmesi, piyasalardaki risk algısını güçlendirdi.
 
Yatırımcıların döviz, hisse ve tahvilden çıkışları sürüyor
 
Yatırımcıların hisse ve tahvil piyasalarından çıkışları ve döviz satışları 7 Ekim ile biten hafta boyunca da sürdü.
 
Merkez Bankası'nın verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü 7 Ekim ile biten haftada bir önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 754 milyon dolar azaldı.
 
Aynı dönemler itibarıyla yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyü de net 15.2 milyon dolar azaldı. 
 
Böylece, aynı haftanın sonunda yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki DİBS stoku 34.98 milyar dolar, hisse senedi stoku da 41.19 milyar dolar olarak hesaplandı.
 
Yabancı yatırımcılar hisse senedi ve tahvil piyasalarından çıkarken, aynı hafta içinde yurtiçinde yerleşiklerin de döviz satışları sürdü ve döviz hesapları bir haftada 1.6 milyar dolar gerileyerek, 146.4 milyar dolardan, 144.8 milyar dolara düştü.
 
Piyasa işlemcileri, özellikle dolardaki hızlı yükselişin yatırımcıları kâr realizasyonuna yönelterek, döviz hesaplarını TL'ye çevirmeye yönelttiğini belirtiyor. 
 
Darbe girişiminin ardından dövizin hızlı tırmanması ile birlikte, 22 Temmuz haftasında yerli yatırımcıların döviz satışları 8.7 milyar dolar ile küresel finansal krizden bu yana en büyük düzeyine tırmanmıştı.

DHA