"Dolarları faiz lobisi mi koydu?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan'ın, yapılan soruşturmanın bir taraftan da Halk Bankası'nı yaralama hedefinde olduğu iddiasını hatırlatarak, "Sayın Başbakan, genel müdürün evinde ayakkabı kutularında bulunan dolarlar, sizi ve bu bankayı yaralamıyor da bunu soruşturmak mı yaralıyor?" diye sordu.

Dolarları faiz lobisi mi koydu?
20 Aralık 2013 Cuma 18:55 tarihinde eklendi.

Öztrak, suçlananların değil suçlayan bürokratların tasfiye edildiğini kaydetti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı üzerindeki son görüşmeler başladı. Birleşimi TBMM Başkanı Cemil Çiçek yönetiyor.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye'de gerçekten vahim bir durumun olduğunu söyledi. Hamzaçebi, "Polisler neden amirlerine bunu haber vermedi, bu suçtur. Ayrıca, bu, şu demektir, 'ciğeri kediye neden emanet etmediniz', bu bütçe görüşmelerinde bu konunun yeterince irdelenmesi gerekir. 4 fezlekenin hazırlandığı basında yer almış durumdadır.

Bu fezlekelerin TBMM'ye intikal etmesi gerekir. Adalet Bakanlığı'na gelen fezlekelerin biran önce Başbakanlık üzerinden Meclis'e gönderilmesi gerekiyordu. Ancak şu ana kadar gelmedi. Sayın Hükümet bunun akıbeti hakkında bilgi verirse memnun oluruz." dedi.

Bu bütçe görüşmelerinin bugüne kadar olmadığı şekilde meşruiyetini yitirmiş durumda olduğunu dile getiren Hamzaçebi, Sayıştay raporlarının yokluğu sebebiyle meşruiyet tartışmalarına girmiş bu bütçelerin savcılar tarafından yürütülen soruşturma nedeniyle ikinci bir meşruiyete girdiğini ifade etti.

Seçimde hangi oyu alırsa alsın, bütçenin meşruiyetini yitirdiğini belirten Hamzaçebi, iktidar yorgunu bir AK Parti olduğunu ve bu bütçenin iktidar yorgunu bir AK Parti'nin olduğunu kaydetti. Hamzaçebi, sözlerini, "Simit-çay hesabı yaparak geldiniz; simit-çay hesabı yaparak gideceksiniz. Yoksulluk-Yasaklar-Yolsuzlukla 3Y ile geldiniz; Yoksulluk-Yasaklar-Yolsuzlukla 3Y ile gideceksiniz." şeklinde bitirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da dünyada ekonomik iklimin elverişli olduğu bir dönemde göreve gelen AK Parti'nin, 11 yıl süren iktidarı sürecinde ekonomi yönetiminde ihtiyaç duyulan adımları atamadığını, Türkiye'nin pek çok uluslararası kuruluşa göre dünyanın en kırılgan ekonomileri arasında sayıldığını söyledi.

AK Parti'nin, iktidarı süresince, 'Gücün, hukuk ile dengelenmezse kirleneceğini, kibirle zehirlenmiş gücün ise mutlaka kirleneceğini' tüm Türkiye'nin gördüğünü ifade eden Öztrak, CHP'nin Sayıştay raporlarının Meclis'e gönderilmesi yönündeki çabalarına değinerek, "Bugün ülkenin savcıları tarafından birçok üyesinin, bürokratının, yetmez akrabalarının da rüşvet ve yolsuzluğa battığı iddia edilen bu hükümet ise Meclis'in denetim yetkisini kullanmasını engellemek için olağanüstü gayret gösterdi." dedi.

"MECLİS'İN DENETİMİNDEN KAÇAN MAHKEMEDE HESAP VERİR"

Geçmiş soruşturmalarda, "Türkiye'nin bağırsakları temizleniyor" diyerek masumiyet karinesini yok sayan hükümetin, bugün bu ilkeye çaresizce sığındığını ifade eden Öztrak, "Siz Sayıştay'ın denetiminden kaçarsanız, siz Meclis'in denetiminden kaçarsanız, gider hesabınızı mahkemede verirsiniz." diye konuştu.

Söz konusu iddialardan, sadece soruşturmalarda ismi geçen bakanların değil tüm kabinenin sorumlu olduğunu dile getiren Öztrak, şöyle devam etti: "Bürokraside belirli grupların çıkarlarına göre hareket eden örgütlerin olduğu, bizzat Başbakan tarafından dile getirilmiştir. Bu, yönetimde bir cinnet halidir. AKP devr-i iktidarında Anadolu'da ikinci fetret dönemi başlamıştır.

Bugün iktidar tarafından siyasi mühendislik yapmakla suçlanan bürokratların atama kararlarının altındaki imzaların kime ait olduğuna bakmak lazım. Bunu söyleyen hükümet, hele hele 11 yıldır iktidardaysa görevini ihmal suçunu işlemiş olur. Bu ifadeler olsa olsa aczin ifadesidir. 11 yıl önce yolsuzluğu bitireceğim diyerek iktidara gelen bu hükümet, şimdi yolsuzluğumu nasıl örteceğim noktasındadır."

"AKP DÖNEMİNDE MİLYARDER OLDULAR, ŞİMDİ GÖZALTINDALAR"

Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele söylemiyle yola çıkan AK Parti döneminde bu vaatlerin hiçbirinin tutulmadığını, Türkiye'nin yolsuzluk iddialarının tartışıldığı, gazetecilerin hapiste tutulduğu, 41 milyon vatandaşın iki günde bir sofrasına bir kap et yemeği koyamadığı bir ülke haline geldiğini ifade eden Öztrak, "Vatandaşlar yoksullukla karşı karşıyayken, kimsesizlerin kimsesi olacağım diyerek iktidara gelen AKP kimsesizleri değil ama birilerini abad etti. Türkiye'de dolar milyarderlerinin sayısı 6 yılda 17 kişi artarak 43'e ulaştı. Türkiye'deki dolar milyarderlerinin sayısı Fransa ve İtalya'daki dolar milyarderlerinin sayısının toplamına eşit. 6 yılda bu listeye eklenen milyarderin arasında son operasyonda gözaltına alınanlar da var."

"AYAKKABI KUTUSUNDAKİ DOLARLAR YARALAMIYOR DA SORUŞTURMA MI YARALIYOR?"

Başbakan'ın, yapılan soruşturmanın bir taraftan da Halk Bankası'nı yaralama hedefinde olduğu iddiasını hatırlatan Öztrak, "Sayın Başbakan, genel müdürün evinde ayakkabı kutularında bulunan dolarlar, sizi ve bu bankayı yaralamıyor da bunu soruşturmak mı yaralıyor?" diye sordu.

Hükümetin, milleti faiz lobisinin kucağına attığını, maddi sıkıntı çeken bir vatandaşın daha üç gün önce Meclis kapısında kendini yaktığını belirten Öztrak, "Biz benzer sahneleri 2001 krizinde Başbakanlık'ın önünde gördük. Dolayısıyla hükümete aklını başına almasını tavsiye ediyorum. Millet artık çıldırma noktasına geldi. Bunları görmezden gelerek kendinizi kurtaramazsınız." şeklinde konuştu.

"O DOLARLARI FAİZ LOBİSİ Mİ KOYDU, KIZLI ERKEKLİ GENÇLER Mİ?"

Öztrak, şunları söyledi: "Savcıların yönelttiği suçlamalar karşısında Başbakan ve hükümetin içine düştüğü telaş, 'Biz hırsızlık yapıyorduk, bir çete çıktı bizi çökertti' anlamına gelen gülünç söylem, bu çerçevede yapılan bürokrat kıyımları, olaydaki şahsi sorumluluğu hızla hükümetin topyekün sorumluluğu haline getirmektedir. Hükümet, bayatlamış komplo teorileriyle yaşananların üzerini artık örtemez.

Herhalde bakan çocuklarının evine 7 kasayı, genel müdürün ayakkabı kutularına 4,5 milyon doları faiz lobisi veya gezideki 'kızlı erkekli' gençler doldurmadı. Hükümet kendini de ülkeyi de daha fazla rezil etmeden bu Meclis'ten aldığı emaneti derhal Cumhurbaşkanına götürüp vermeli, bu kirli dönem bitmelidir."


CİHAN