Domates 4 lirayı gördü

Haziran başında 60 kuruşa kadar gerileyen domates fiyatı büyükşehirlerde 4 liraya kadar yükseldi

Domates 4 lirayı gördü
27 Haziran 2013 Perşembe 14:55 tarihinde eklendi.

Fiyat artışına sera üretiminin sona ermesi, tarla ürünlerinin ise henüz piyasaya çıkmaması neden oldu. Domates üretiminde önemli yere sahip Antalya’da ilk tarla ürünlerinin 10 gün sonra piyasada olması bekleniyor. Yayla olarak isimlendirilen tarla domatesinin tezgahtaki yerini almasıyla fiyatların yeniden makul seviyeye gerilemesi bekleniyor.

Antalya Toptancı Hali’nde 1 Haziran günü 60-70 kuruş arasında satılan domatesin fiyatındaki artış 2,5 lirayı buldu. Domatesin İstanbul gibi büyükşehirlerde fiyatı 4 lirayı gördü. Domateste fiyat artışın tetikleyen unsur sera üretimin sona ermesi oldu. Havaların ısınmasıyla birlikte sera içindeki sıcaklığın 50-60 dereceyi bulması üretimi sonlandırdı. Antalya’da üreticiler seralarındaki domates fidanlarını söktü. Yayla adı verilen tarla domatesinin ise henüz piyasaya çıkmaması fiyatların yükselmesine neden oldu. Mart-nisan ayında sera üretimi öncesi yaşanan fiyat artışı bir kez daha tekrarladı. Yayla domatesin 10 gün sonra piyasaya çıkmasıyla fiyatların düşmesi bekleniyor.

DOMATES ÜRETİMİ AZALDI

Antalya Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, hale giren domates miktarında yüzde 25 azalma olduğunu ifade etti. Uysal, “Bunun sonucunda fiyatlar yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre hale gelen domates miktarındaki azalma yüzde 25-30 civarında. Haziran başında 60-70 kuruş olan domatesin fiyatı yükseldi. Halkımızın en çok tükettiği geleneksel domatesin fiyatı bir ay öncesine göre 2-3 kat arttı. 15 Temmuz’a doğru yayla üretimin başlamasıyla domates fiyatları normal seviyeye düşecek.” diye konuştu. Antalya halinden 2 liraya çıkan domatesin İstanbul’a kadar 2-3 el değiştirdiğini, bu nedenle 4 liraya satılmasının normal olduğunu ifade etti.

Komisyoncu Erol Arı da sezon sonu olduğu için domateste azalma olduğunu dile getirerek, “Yayla ürünleri de çıkmadığı için yüzde 100 artış oldu. Domatesin bugün fiyatı 2 lira. Bu geçici bir artış . Yaylalar çıkıncı düşecektir. Bizde 1 lira olan domates İstanbul’da oluyor 6 lira. Bu onların vicdanıyla alakalı. Buradaki bir kuruşluk artışı İstanbul’da 10 kuruş olarak gösteriyorlar” dedi.

SERADAKİ DOMATESİ BÖCEKLER YEDİ

Üretici Zeynep Ekici ise sera ile yayla ürünleri arasındaki boşluktan ötürü her sene aynı durumun yaşandığını söyledi. Ekici, bir de bu yıl çiftçini zararlı böceklerle mücadelede başarılı olamadığını belirterek, “Bu sene aldığımız ilaçların yetersiz kalmasından çiftçi böceklerin hakkından gelemedi. Bir ağaçta 2-3 sağlam domates var. Domates yok da para ediyor, olsa para eder mi?” diye sordu.


CİHAN