Domates çiftçinin yüzünü güldürmedi

Güve hastalığı nedeniyle ihracatı azalan ve iç piyasada bollaşan sera domatesinin fiyatının düşmesi üreticiyi üzdü.

Domates çiftçinin yüzünü güldürmedi
26 Mayıs 2014 Pazartesi 10:25 tarihinde eklendi.
İzmir Sebze Meyve Hali'nde sera dometesinin kilogramı en az 50 kuruş, en çok 1.5 liradan satılıyor. Önümüzdeki günlerde tarla domatesinin de çıkmasıyla bu fiyatın daha da gerilemesi bekleniyor. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, bu yıl üreticiyi büyük sıkıntıya sokan domates için "Bol bol tüketin, yaşlanmayı geciktirin" dedi. 
 
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, domates üreticisinin son yılların en zor dönemini yaşadığını belirterek, önümüzdeki günlerde tarla domatesinin de çıkmasıyla fiyatın daha da düşeceğini belirtti. Çiftçi şöyle konuştu:
 
"Domateste güve hastalığı oldu, ihracat durma noktasına geldi. Yaz mevsiminin gelmesiyle ürün bolluğu yaşanıyor. Avrupa'da rakip ülkelerde de yaz üretimin başlamasıyla arz talep dengesi bozuldu. İhraç edilmeyen domates iç piyasada kaldı, arz çok olunca fiyat düştü. Bu daha sera domatesi,önümüzdeki günlerde tarla domatesi de pazara girecek. O zaman fiyat daha da düşecek. Zaten zor durumda olan çiftçi domatesten bile zarar ediyor." 
 
'BOL BOL TÜKETİLMELİ'
 
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, tüketicinin domatesi sofrasından eksik etmemesi gerektiğini vurgulayarak, içindeki likopenin önemine dikkat çekerek şöyle dedi:
 
"Domatesin pişirilmesi sonucu kullanılabilir likopen oranı artar. Bu nedenle sofraya gelen domatesin hafif kızartılması gerekir. Likopen yaşlanmayı geciktirir, kalp damar hastalığı, kanser özellikle prostat kanseri, diyabet, osteoporoz ve hatta erkeklerde kısırlık riskini azaltır. Likopen ağız kanseri riskini de azaltır."
 
DOMATES HER DERDE DEVA
 
Domates yüksek kan basıncını düşürmede oldukça faydalıdır. Domatesin içinde oldukça zengin bulunan C vitamini, E vitamini ve potasyum ve çok az tuz sayesinde kan basıncını ayarlayabilmektedir. Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Felç ve katarakt riskini azaltır. Hazmı kolay olan domates özellikle nişastalı yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır. Yüksek oranda bulunan C vitamini sayesinde nezle ve gribe karşıda koruma sağlar. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir. Romatizmaya iyi gelir. Damar sertliğini giderir. Nasırların sökülmesine yardımcı olur ve çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Arı sokmalarına ve yanık tedavilerine destek olur. İsilik ve mayasıla iyi gelir.

DHA