Domates üreticileri bu yıl memnun

Domates üretimi denince akla gelen ülkeler sıralamasında Türkiye 3. sırada yer alıyor.

Domates üreticileri bu yıl memnun
09 Temmuz 2013 Salı 13:47 tarihinde eklendi.

Türkiye sıralamasında ise önemli yere sahip olan Amasya’da 19 bin dekarlık toplam sebze üretim alanda üretimi yapılan ürünlerin başında domates geliyor. Akdeniz bölgesinde seralarda yetişen domatesin sona ermesi ve tarla domatesinin yetişmesine kadar geçen sürede, Amasya’da sera alanlarındaki domatesin yetişmesi sebebiyle çiftçiler ürünlerine iyi fiyattan alıcı bulabiliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, bu durumun Amasya ekonomisine önemli katma değer sağladığını belirtti. Gülbay, 2012 yılında ilin toplam örtü altı ekim alanından 107 bin ton domates elde edildiğini, 2013 yılında ise üretimin 110 bin ton olmasının beklendiğini söyledi. Amasya’nın, domates üretim alanı fazla olmamasına rağmen zamanlama açısından çok şanslı yere sahip olduğunu belirten Gülbay, “Amasya’nın, Akdeniz bölgesinde seralarda yetişen domatesin sona ermesi ve tarla domatesinin yetişmesine kadar geçen sürede ilimizde sera alanlarında domatesin yetişmesi, pazara sunulması ile iyi fiyata ürün satılmakta ve ilimiz ekonomisine iyi bir katma değer oluşturmaktadır.
Birim alandan alınan verim ve hasat süresinin geniş tutulması dolayısıyla ilimiz, domates tarımında büyük avantajlara sahiptir. Bu dönemde Akdeniz bölgesinde domates üretiminin bitmesiyle birlikte, ülkemizin domates ihtiyacının önemli bir kısmı da ilimizden karşılanıyor. Sebzecilik anlamında önemli bir yere sahip olan çevre köylerimizde de ürün çeşitliği anlamında ve alınan verim konusunda büyük bir artış olmuştur."

Gülbay; Büyük Kızılca, Aksalur, Yazıbağları, Karaköprü ve Dadı gibi köyler, seracılığın yoğun olarak yapıldığı yerler olduğunu; İlyas köy, Kaleköy, Ezinepazarı, ayrıca, Yeşilırmak Vadisi'nin verimli alanlarında yer alan Taşova Mülkbükü ve Gümüşhacıköy Bademli köylerinin de seracılığa uygun köyler arasında yer aldığını söyledi. Yaklaşık 30 bin metrekare kapalı üretim alanına sahip olan üretici Mehmet Türkmen ise Amasya’da domates üreticiliğinin son 10 yılda çok büyük mesafeler kat ettiğini söyledi.

Kendi seralarından yaklaşık 400 ton domates üretimi beklediğini ifade eden Türkmen, “Türkiye geneli üretimin az olduğu dönemde Amasya domatesi pazara çıktığında pazarlama anlamında herhangi bir problem yaşamıyoruz. Akdeniz bölgesinde üretilen domates Haziran ortalarında sona erdikten sonra Amasya domatesi piyasaya çıkıyor ve biz de ürünümüzü uygun fiyattan satmış oluyoruz. Domates üretiminde kalite bakımından da bir problem yok. Çiftçilerimiz, yenilikleri çok yakından takip ediyor ve bu sayede en kaliteli ürünü elde etmiş oluyor.” ifadelerini kullandı


CİHAN