Döner keserken katarakt olmayın

Yaşa bağlı olarak oluşan göz hastalığı kataraktın, özellikle dönerci ve kaynakçı gibi yüksek sıcaklıkta çalışanları genç yaşta tehdit ettiği belirtildi.

Döner keserken katarakt olmayın
02 Şubat 2013 Cumartesi 12:34 tarihinde eklendi, 1.196 kez okundu.

 

Opr. Dr. Hakan Sivrikaya, bazı meslek gruplarında, özellikle ateş karşısında çalışan dönerci, kaynakçı ve fırıncılarda çok erken yaşlarda katarakt gelişebildiğini söyledi. Isı ve ateş karşısında uzun süre bulunmaktan kaynaklı, göz merceğindeki opaklaşma sonucu katarakt oluştuğunu anlatan Opr. Dr. Sivrikaya, ilerlemiş halinde göz merceğinde sarı kahverengi pigment kümelerinin görülmesinin çok sık karşılaşılan bir durum olduğunu ifade etti. Kataraktın tek çaresinin ameliyat olduğunu vurgulayan Sivrikaya, özellikle ısı ve ateş karşısında çalışanların en az 6 ayda bir düzenli göz kontrolünden geçmesini tavsiye etti.
 
Görmede azalma, renklerin soluklaşması gibi şikayetlerle ortaya çıkan katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi olarak tanımlanıyor. Genellikle yaşa bağlı gelişen katarakt, yüksek ısıya maruz kalan kişilerde genç yaşta da ortaya çıkabiliyor.

CİHAN