Dört parça okul kıyafeti 100 - 150 lira

İlkokulu birinci ve beşinci sınıflar yeni eğitim dönemine bir hafta önce başladı

Dört parça okul kıyafeti 100 - 150 lira
13 Eylül 2014 Cumartesi 11:30 tarihinde eklendi.

Bu arada velileri de okul ihtiyaçları ile ilgili telaş sarmış durumda. Okul kıyafetlerinin serbest bırakılması velinin cebinden çıkan para miktarını azaltmadı aksine artırdı. Her bir veli çocukları için en az 100 ila 150 lira arasında değişen miktarlar da sadece forma için harcama yapıyor. Bazı veliler ise bu harcamalarını en aza indirmek için gerekli olan 4 parça okul kıyafetini farklı mağazalardan temin ederek 30 ila 60 lira arasında tasarruf sağlıyor.

İlkokul, ortaokul ve liseye giden öğrencilerin kıyafetlerinin serbest bırakılmasından sonra her ne kadar veliye sorulsa da, okul ve aile birlikleri kıyafet konusunda son kararı veriyor. İlkokulu ve ortaokula giden çocukları bulunan veli Ahmet Sancaktar, forma uygulamasını daha önceki serbest bırakılan kıyafet uygulamasına göre uygun buluyor. Çocukların okula giderken kıyafet seçiciliği, aileye masraflarını en aza indirdiğini aktaran Sancaktar, forma uygulamasında da velilerin birkaç mağazanın eline bırakılmasından dolayı ayrı bir mağduriyet oluşturduğunu düşünüyor. Sancaktar, forma takımı içinde yer alan 4 parça ürün için 100 ila 150 lira fiyat istendiğini anlatarak, şunları söyledi; “Forma takımında gri yada lacivert pantolon, yine okulun belirlediği renklerde yazlık tişört, kış için belirlenen uzun kollu svit tişört ve polar bulunuyor. Bizde tişört ve poları herhangi bir yerden temin etme şansımız olmadığı için mağazaya gidiyoruz. Uygun fiyatlısını bulmaya çalışıyoruz ancak uygulanan fiyat aynı. En azından 35 liraya satılan pantolonu 15-20 liraya kadar Kapalı Çarşı esnafından alabiliyoruz. En azından iki çocuğum için istenilen kıyafetlerde 30 lira gibi tasarruf oldu.”

Çocuğu liseye giden bir veli de istenilen okul kıyafetini belirtilen mağazalardan almadığını hatırlatarak, sadece aldığı ceketten 30 lira, pantolondan 25 lira gibi tasarruf ettiğini anlattı. Aldıkları kıyafetlerin mağazalarda satılan ürünlerle model ve marka olarak aynı olmasının da kendilerini şaşırttığına dikkat çekti.

Kapalı Çarşı’da okul kıyafetleri satışı yapan Bahar Giyim'in sahibi Ali Yeğen, geçen yıl velilerin büyük sorun yaşadığını ve kendilerinden yardım istediklerine dikkat çekti. “Okul kıyafetlerinde altın tepsiye konulan pasta birkaç mağazaya ikram ediliyor” diyen Ali Yeğen, okulların açılmasıyla birlikte ailelerin kıyafet çilesi yaşadığını anlattı. Kıyafetler için uygulanan fiyatlara velilerin tepki gösterdiğini anlatan Yeğen, “Bazı veliler okulların belirledikleri forma takımları ile ilgili birkaç parçayı almak için bize geliyorlar. Sabit olan renkli tişört, polar gibi ürünleri biz satamıyoruz. Ancak tek renk olan, sabit renkteki lacivert, gri pantolonlar, yine aynı renkte ceketler ve kız öğrenciler için etekler var. Bizde bulunuyor. Bu ürünleri alırken, velilerin en az 30 ile 60 lira arasında tasarruf yaptıklarını söylüyor. Okluların açıldığı ilk hafta velilerin kıyafet temini noktasında sorun yaşayacaklarını düşünüyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bizden kıyafet konusunda yardım isteyecekler” diye konuştu.

Esnaf Ali Yeğen, okul kıyafeti satan mağazaların birçoğunun beden konusunda velileri mağdur ettiğini hatırlatarak, belli bedende daha çok satılan ürünlerin bulunamadığını ve yenisini de elde kalır korkusuyla talep etmediklerini anlattı. Yeğen, yine bazı çocukların kilolu ya da zayıf olmasına bağlı alınan elbiselerde yapılması gereken tadilatlarında yapılmayarak yine velilerin mağdur edildiğini söyledi. Yeğen, geçen yıl birçok velinin ihtiyacı olan okul kıyafetlerindeki birkaç parçanın temin edilemediğini ve çocukların birçoğunun bu kıyafetlerden yoksun olarak okula gitmek zorunda kaldıklarına da şahit olduğunu söyledi.

Eskiden kitap arayan velilerin şimdi de okul kıyafeti aradığını aktaran Yeğen, “Mevsim olarak kışa giriyoruz. İnsanlarımızın tam kışlık yiyecekleri, kömür, odunu aldığı bir dönemdeyiz. Kurban Bayramı'nın tarihinin de yakın olması insanlarımızı zorluyor. Bu konuda bize dert yanan insanlarımız var. Harcamaları kısmak zorunda olduklarını ifade ediyorlar. En azından okul kıyafetleri ile ilgili bir karar alındığında küçük esnafta düşünülmüş olsa velilerimizin mağduriyetleri olmayacak. Harcamasını da bütçesine göre yapacak. Ancak buna dikkat eden yok.” dedi. 


CİHAN