Dostlarının neşe kaynağıydı

Bugün 65 yaşında hayatını kaybeden Kamil Sönmez'i en yakın dostları Belkıs Akkale ve Edip Akbayram anlattı.

Dostlarının neşe kaynağıydı
20 Aralık 2012 Perşembe 10:49 tarihinde eklendi, 1.909 kez okundu.

 

'ALLAH ONU ÖZEL YARATMIŞTI' 
Belkıs Akkale ise, şöyle konuştu:
 
''Kamil Sönmez ile birlikte çok uzun yıllar dostlugumuz sürdü. 16 sene Kültür Bakanlığı'nda birlikte çalıştık. Ondan önce gençlik yıllarımızda çok sık birlikte olurduk. Kamil abi, hepimizin moral kaynağıydı. Onunla olduğumuz zamanlarda onun anlattığı fıkralarla kahkahalarımız havalarda uçuşurdu. Kamil abiyi şöyle özetleyebilirim; İyi insan olma vasfını üzerinde taşıyan çok kıymetli bir insandı.Tertemiz bir kalbi vardı, çok ahlaklıydı, enerji doluydu ve hepimize güzel enerjiler verirdi.Sanatındaki başarılarından bahsetmiyorum yıllardır onu sevenler zaten biliyorlar.Türküleriyle, dizilerdeki aldığı rollerle baştacı yaptılar. Onu ayrı bir yere koyuyorum.
 
Ama benim için önemli olan iyi insan olması, idealist olması bunlar çok özel şeyler Allah onu özel yaratmıştı gerçekten. Karadeniz türkülerini ilk söyleyen ve halka kabul ettirenlerin başında gelir Kamil Sönmez. Bu anlamda onun o doğal yorumu doğal sesi ile Karadeniz türkülerini çok büyük emek vermiştir. Bu anlamda Karadeniz halkı borçludur Kamil Sönmez'e. Çünkü yöresinin özelliklerini üzerinde taşıyan çok önemli karakteristik bir sesi vardı.''
 
'HİÇ ÜZÜNTÜLÜ GÖRMEDİM'
NTV Canlı yayınına katılan Edip Akbayram şunları söyledi:
 
“İki gün önce hastanede ziyaret ettim. Yoğun bakımdaydı kendisini göremedim, kızıyla görüştüm. Beraber aşağı yukarı 20 defa Anadolu’yu baştan başa gezdiğim; insanlığıyla, müzisyenliğiyle, dostluğuyla, sevecenliğiyle her zaman saygıyla anacağım üstün bir inandı, güzel bir insandı. Gerek tiyatroculuk tarafı, gerek Türk halk müziği sanatçılığı, gerek iyi bir baba olması uyuştuğumuz temel noktalardan biriydi.
 
Otuz gün 3-4 defa Anadolu’yu baştan başa gezdik. Ailemizden daha yakın birlikte yaşadık. Türkü dünyasının, onu sevenlerin başı sağ olsun. Kalanlara sabır diliyorum, ışıklar içinde yatsın. Bir daha Kamil Sönmez’lerin geleceğini tahmin etmiyorum.
 
Ben Anadolu Pop okuyorum ama türkülerin aranjelerine sadık kalmaya çalıştım. Müzik kavramlarında Kamil’le aynı noktalarda müzik icra ettiğimizi düşünüyorum.
 
Kamil bir defa yanına karamsarlığı sokmayan ender sanatçılardan birisiydi. Güne hep sevgi sözcükleriyle başlayan, karşısındaki birisi üzgünse güler yüzüyle, hoş sinerjisiyle onu güne hazırlayabilen; çok farklı, dinamik, sinerjik bir insandı. Kendisini üzüntülü bir şekilde hayatım boyunca görmedim. En zor zamanlarda bile o sinerjisini dostlarıyla, etrafıyla paylaşan güzel bir insandı.
 
Hastane ziyaretimde kendisini göremedim, kızıyla konuştum. Kızını yıllar sonra gördüm. Yoğun bakımda olduğu için yanına almadılar. Gerekli sağlık bilgilerini aldık. ‘İnşallah güzel haberler alırız’ dedik ama yaşamın acı tarafları bunlar tabii ki...”

NTV