Düello öncesi Romney'ye darbe

ABD'de başkanlık seçimine 5 hafta kala, adaylar Obama ve Romney ilk televizyon tartışmasında karşı karşıya gelecek. ABD'de bir mahkeme ise tartışmalı seçim yasasını iptal etti.

Düello öncesi Romneyye darbe
03 Ekim 2012 Çarşamba 18:24 tarihinde eklendi.

ABD'de 6 Kasım'da yapılacak seçimler öncesi başkan adayları Demokrat Barack Obama ile Cumhuriyetçi Mitt Romney bugün ilk kez bir televizyon tartışmasında karşı karşışa gelecek. Adaylar, iç politikayla ilgili görüşlerini açıklayarak seçmenleri etkilemeye çalışacak.

 
İlk televizyon düellosu öncesi 6 Kasım'daki seçimlerde ABD Başkanı Barack Obama'nın işini kolaylaştırıcak bir gelişme yaşandı. Oy kullanmak için seçim bürolarında nüfus cüzdanı gösterme zorunluluğunu düzenleyen yasa Pensilvanya eyaletindeki bir mahkeme tarafından iptal edildi.
 
Mahkeme yargıcı Robert Simpson, 6 Kasım'da Pensilvanya eyaletindeki seçimlerde, oy verecek seçmenin, seçim bürosunda fotoğraflı bir kimlik belgesini gösterme zorunluluğunu düzenleyen yasayı iptal etti.
 
5 MİLYON SEÇMEN OY VEREMEYEBİLİR 
Siyasi uzmanlar, daha çok Obama'ya oy vermeyi tercih eden ancak nüfus cüzdanları bulunmayan Hispanik kökenli ABD vatandaşlarının bu şartlarda seçimlerde hiçbir sorunla karşılaşmadan oy kullanacağını belirtiyor. Uzmanlar tartışmalı yasanın 5 milyon ABD vatandaşının oy vermesini engelleyebileceğini ifade ediyor.
 
İLK DÜELLO 
Başkan Obama ve rakibi Mitt Romney'nin televizyonda ilk kez kozlarını paylaşacağı düellonun merkezi ise Colorado eyaletindeki Denver Üniversitesi olacak.
 
Canlı yayınlanacak tartışma programında adayların gündemi iç politika. Adaylar ekonomi, sağlık ve sosyal harcamalar konusunda seçmeni ikna etmeye çalışacak.
 
Düello öncesi her iki aday da tartışma programına ilişkin kendilerine dönük beklentileri olabildiğince düşük tutmaya çabalıyor.
 
SEÇİM KAYBETTİREN DÜELLOLAR 
ABD'de başkanlık yarışında adayların yüz yüze geldiği tartışma programları, seçimlerin kaderini belirleyebiliyor.
 
ABD'nin merakla beklediği açık oturumlar, Amerikan siyasi tarihinde seçim kaybettiren oturumlar olarak da biliniyor.
 
ABD'de adaylara yarışta puan kaybettiren veya kazandıran, gaflara imza atılan açık oturumlardaki unutulmayan anlardan bazıları şöyle:
 
2008: Cumhuriyetçi aday John McCain, rakibi Barack Obama'dan bahsederken adını kullanmak yerine ''Bu'' dedi. Seçmenlerden tepki gören bu davranış ırkçılık ve nezaketsizlik olarak algılandı.
 
2000: Al Gore ile ABD Başkanı George W. Bush arasında geçen tartışmada, Gore'un sık sık iç çekmesi, sıkıldığına dair belirtiler göstermesi Amerikan halkının dikkatinden kaçmadı.
 
1992: George H. W. Bush ve Bill Clinton arasındaki tartışma, akıllarda kalan önemli açık oturumlarından biri. Önce programa katılmakta kararsız kalması nedeniyle eleştirilen Bush'un, program sırasında da sık sık, program süresinin ne kadar kaldığına dair saatine bakması, seçmenlerce nezaketsizlik olarak algılandı.

NTV