Dünya Bankası'na yeni başkan

Dünya Bankası, yeni Başkanı olarak Kore asıllı Amerikalı doktor Jim Yong Kim’i seçti. ABD’nin adayı olan Kim başkanlık için en büyük adaylardan biri olarak gösteriliyordu.

Dünya Bankasına yeni başkan
16 Nisan 2012 Pazartesi 21:03 tarihinde eklendi, 1.015 kez okundu.

 

Sağlık uzmanı ve eğitmen olan 52 yaşındaki Kim’in en büyük rakibi, Nijerya Ekonomi Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala’ydı. Iweala, dünyadaki açlık sorununun giderilmesi için Dünya Bankası’nın başına gelişmekte olan ülkelerden bir temsilcinin getirilmesi gerektiğini savunuyordu.
 
Washington’ın öne sürdüğü adayın her zaman olduğu gibi Dünya Bankası’nın Başkanlık koltuğuna oturması, gelişmekte olan ülkelerin seçim sürecindeki nüfuzu konusunda yeniden tartışma konusu oldu. ABD’nin destek verdiği Kim’in seçilmesinde, Washington’un müttefikleri Kanada, Japonya, Güney Kore ve hatta gelişmekte olan ekonomiler kabul edilen Rusya ile Meksika da rol oynadı.
 
Kim’in Dünya Bankası Başkanlığı’na getirilmesini sağlayan karar, geçmişe kıyasla görüş birliğiyle oluşmadı. Dünya Bankası, kararın ardından, “Başkanlık için yarışan adaylar farklı ülkelerin desteğini aldı. Bu da onların yeteneklerini göstermektedir” açıklamasını yaptı.
 
ABD’nin Dartmouth Üniversitesi başkanlığını yapan Kim, yeni görevine 1 Temmuz tarihinde başlayacak.

NTV