Dünya beşinciliği yolda

Turizm sektörü 2011 yılını, hedefleri tutturarak, 30 milyon turist ve 25 milyar dolar gelirle kapatıyor. Avrupa’daki kriz nedeniyle zor geçeceği öngörülen 2012’de hedef ise 27 milyar dolar olarak konuldu

Dünya beşinciliği yolda
27 Aralık 2011 Salı 10:01 tarihinde eklendi, 1.326 kez okundu.

 

Türkiye'nin bacasız sanayisi turizm, 2011 yılında hedeflerini tutturan sektörler arasında yer aldı. 2010 yılına göre yüzde 10 büyüyen sektör, 30 milyon turist ve 25 milyar dolarlı yakaladı.

Turizm, Avrupa’daki kriz nedeniyle zor geçmesi beklenen 2012’de ise, 32 milyon turisti ve 27 milyar doları yakalamayı, turist sayısında dünya 5’incisi olmayı hedefine koydu. 2012’de Avrupa ülkeleri, İran ve Suriyeli turistlerin açığının Uzakdoğu, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden kapatılması planlanıyor. Türkiye, turizmde dünyada örnek alınan bir konuma gelirken, turist sayısında dünya 7’ncisi, gelirde de 9’uncu sıraya çıktı. Yatak kapasitesi ve otel sayısında da ciddi artışlar yaşandı. Türkiye’de turizm işletme belgeli yatak sayısı 629 bin 465‘e yükseldi. Oda sayısı 299 bin, yatak sayısı ise 629 bin oldu. 
 
Erken rezervasyona ilgi
 
2023 yılı stratejik hedeflerine kilitlenen sektör, 50 milyar dolar gelir ve 50 milyon turist hedefi için de hazırlık yapıyor. 2011’de sektöre damgasını vuran gelişmelerden biri Arap Baharı oldu. Ortadoğu yerine Türkiye’de tatil yapmayı seçen turistler sektöre ivme kattı. İç pazarda erken rezervasyon kampanyaları artık kasım ayında başlatılırken, bu kampanyalardan yararlananların oranı yüzde 40’lara çıktı. Türkiye ile pek çok ülke arasında vizenin kaldırılması da yıla damgasını vurdu. Turizm 12 aya yayılırken, turizm çeşitleri de arttı.
 
Başarılı bir yıl oldu
 
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2011 yılının çok başarılı geçtiğini belirtti. 2012 yılının da resesyon ve kriz beklentilerine karşın Türkiye turizmi adına iyi geçmesini beklediklerini dile getiren Ulusoy, şunları söyledi: “Avrupa ekonomisinin krizde olması sektörü etkileyecek. Ama Türk turizmi kalite, hizmet ve fiyattan ödün vermeyecek. Biz sektör olarak kişi adedi değil, müşteri memnuniyetine bakacağız. Türkiye ucuza satılacak ülke değil. Zor bir yıl olacak ama hedefleri tutturmaya çalışacağız. Krizlere alışığız. 2012’de, 32 milyon turist ve 27 milyar doları yakalamaya çalışacağız. İran, Suriye ve Avrupa’daki turist kayıplarını başka ülkelerden karşılayacağız.”
 
Anadolu’da 10 milyon turisti yakalayacağız
 
Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, turizmde 2011’in hedeflendiği gibi geçtiğini kaydetti. Anadolu turizminin 2011’de gerçekleştirilen 25 milyar dolarlık gelir ve 30 milyon turistten önemli bir pay aldığını dile getiren Aydın, şu bilgileri verdi: “Anadolu turizminin Türkiye turizm pastasından aldığı pay yaklaşık yüzde 12 civarında. Anadolu’da kültür turizmi ağırlıklı olarak ön plana çıktı. Kültür ve turizm yatırımcılarının da Anadolu’ya ilgisi arttı. Her ilimizde yıldızlı otel yapma çalışmaları başladı. Bu çalışmalar 2012’ye çok olumlu yansıyacak. 2012’de Anadolu’da 10 milyon turisti hedefliyoruz.”
 
İstanbul 8-9 milyon turist çekiyor yeni oteller devreye giriyor
 
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, turizmin yüzde 10 büyüdüğü 2011’i iyi bir yıl olarak değerlendirirken, 2012’in daha zor olacağını kaydetti. Gelen turistlerin yarısının Avrupalı olması nedeniyle bu bölgedeki resesyondan etkileneceğimizi belirten Bayındır, şöyle konuştu: “Bunu Hindistan, Çin gibi yeni pazarlara önem verecek üstesinden geleceğiz. İstanbul’u daha iyi görüyoruz. Resesyondan etkilenmeyecek. İstanbul’a talep devam ediyor. Türkiye turizmde genel olarak 2011 rakamlarını muhafaza etmeye çalışacak. İstanbul’a gelen turist sayısı 2011’de, 8-9 milyon arasında. İstanbul’da pek çok yeni otel yatırımı gündemde.”
 
Turizmde yatırımlar çeşitlendirilmeli
 
Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, şunları dile getirdi: “Turizm ekonomiye döviz girdisi sağlıyor. Cari açığa olumlu katkısı var. Çok amaçlı ihracat yapılmasına olanak tanıyor. Anadolu’nun en zengin medeniyetlerini dünyaya sergileyen önemli bir sektör. Sahillerdeki otel yatırımları yeterli sayıya ulaştı. Yatırımlarımızı çeşitlendirmek durumundayız. Bu nedenle kıyı turizminde marina sayısının artırılması, termal ve sağlık tesislerinin geliştirilmesi, kongre ve spor turizminin yaygınlaştırılması gerekir. ”
 
100 milyon yolcu taşıdık
 
Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD)Genel Sekreteri Musa Alioğlu, Türk sivil havacılığının büyümesinde en büyük etkenin turist sayısının artması olduğunu dile getirerek, “Gelinen nokta sevindirici. 10 yılda sektörde bölgenin lideri olduk. Markalar yarattık. Bugün 100’e yakın ülkenin 150’ye yakın noktasına direk uçuşlarla ulaşan havayolu şirketlerimiz var. Sektörün ciro büyüklüğü 18 milyar dolar. Bunun yarısından fazlası THY’ye, gerisi özel sektör şirketlerimize ait. 2011’i 100 milyon yolcuyla kapatıyotuz. THY, 32 bin koltuğa sahip. Bizim 31 bin koltuğumuz var” dedi.