Dünya devleri dize geldi

Bugüne kadar Greenpeace’in Detox kampanyası sonucu zehirli kimyasallardan arınma taahhüdü veren firmalar arasında Adidas, Nike, Puma, H&M, C&A, M&S, Li-Ning, Zara, Mango, Esprit, Levi’s gibi firmalar bulunuyor.

Dünya devleri dize geldi
13 Aralık 2012 Perşembe 16:33 tarihinde eklendi.

 

Dünyanın en büyük kot markası Levi’s, bugün Greenpeace’in Detox kampanyasına ve yüzbinlerce insanın talebine yanıt vererek 7 yıl içerisinde tüm ürünlerinden ve tedarik zincirinden zehirli kimyasalları arındıracağını açıkladı.
 
 Levi’s ayrıca 2013 sonuna dek tüm tedarikçilerinden, çevreye bıraktıkları zehirli kimyasalları açıklamalarını talep edecek. Greenpeace Akdeniz Kampanya Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, “İnsanların bugüne dek kampanyamıza verdiği destek sayesinde zehirden arınmaya karar veren firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Levi’s da dahil olmak üzere bugüne dek bu konuda adım atan firmalar, Calvin Klein, Gap ve Victoria’s Secret gibi markalara da örnek olmalı.
 
Tekstil sektöründe zehirli kimyasalların kullanımı tamamen ortadan kaldırılana dek bu konuda mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
 
8 günde 200 binin üzerinde imza
 
Greenpeace’in zehirli giysilerle ilgili 5 Aralık’ta yayımladığı rapor, Levi’s’ın özellikle Meksika ve Çin’deki tedarikçilerinin, çevre ve insan sağlığına zararlı kimyasalları nehirlere saldığını ortaya koymuştu. Raporun yayımlanmasıyla birlikte Greenpeace’in başlattığı imza kampanyasına sadece 8 günde 200 binin üzerinde insan katılarak Levi’s’tan zehirden arınmasını talep etti.
 
Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye de dahil 17 ülkede yaklaşık 700 Greenpeace gönüllüsü Levi’s mağazaları önünde eylem yaptı. 11 firma Detox’a giriyor Greenpeace Detox kampanyasını ilk olarak 2011 yılında duyurdu. Bugüne dek Greenpeace bu konuda 4 ayrı rapor yayımladı ve zehirli kimyasalları ürünleri ve tedarik zincirinden arındırma sözü veren firmaların sayısı Levi’s’la birlikte 11’e çıktı (1). Greenpeace, tüm giyim markalarından, 2020’ye dek zararlı kimyasallarda sıfır atık politikasını benimsemelerini ve şeffaflık ilkesi gereğince tedarik zincirinde yer alan üreticilerin nehirlere bıraktıkları zehirli kimyasal konusunda kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirmelerini talep ediyor.