"Dünya, Suriye konusunda başarısız oldu"

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, G8 konferansının bitiminin ardından düzenlenen konferansla toplantının değerlendirmesinde bulundu.

Dünya, Suriye konusunda başarısız oldu
11 Nisan 2013 Perşembe 23:14 tarihinde eklendi.

 

İki gün süren toplantıların ardından açıklama yapan Bakan William Hague toplantılarda değerlendirilen Suriye, Kuzey Kore, İran, siber güvenlik ve cinsel taciz konularında alınan kararları açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hague, "Bugün gerçekleştirmiş olduğumuz konferans ile çok yapıcı sonuçlara ulaştık. Suriye, aciliyeti nedeniyle konuşulan ilk konular arasında yer aldı. Hepimiz bu dramı büyük bir üzüntü içerisinde takip ediyoruz.

Bu konuda atılacak ilk adımların, insani yardımları ulaştıracak yolların önünü açmak olduğunu ve Suriye vatandaşlarına sahip çıkan ülkelere destek sağlamak olduğu konusunda karar kılındı. Birleşmiş Milletler bugün, Suriye’de kimyasal silahların kullanımını araştıracak bir soruşturma başlatacağını duyurdu ve bunu büyük bir memnuniyet içerisinde karşıladık. Dünya Suriye konusunda başarısız oldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye konusunda sorumluluklarını yerine getirmedi çünkü görüş ayrılıkları mevcut. Bu bölünmeyi G8 toplantısında çözebildik mi, hayır çözemedik bunu çözmeyi de beklemiyorduk" ifadelerinde bulundu.
 
"SURİYE'DE YAŞANANLAR 21. YÜZYILIN EN BÜYÜK FELAKETİ"
 
Esad'ın insan haklarına ve hayatına saygı duymayan bir politika izlediğini söyleyen Hague, "Bu 21. yüzyılın en büyük felaketlerinden birisi ve bizler bunun devam etmesini izleyemeyiz. Şimdi artık Suriye halkının zamanı, Suriye kendi liderlerini seçerek hayal ettiği demokrasiyi inşa edecek" şeklinde konuştu.
 
Kuzey Kore konusuna da değinen Hague, "Kuzey Kore’nin bölgesel güvenliğe tehdidi konferansta konuşuldu. Eğer Kuzey Kore yeni bir füze ilan eder ya da yeni bir nükleer test girişiminde bulunursa yaptırımlarla karşılaşacak ve dünyayı karşısına alarak yalnız kalacak. Bunların detayları gelecek haftalarda yer alacak toplantılarımızda değerlendirilecek" dedi.
 
Hague, Kuzey Kore’yi çok uluslu toplantıya katılma konusunda ikna etmeye çalıştıklarının da altını çizdi. Almaty’de E3+3 toplantılarının sonuçsuzluğunu büyük bir hayal kırıklığı olarak yorumlayan Hague, İran’ın nükleer silahlanma konusunda izlediği politikanın değişmemesinin yaptırımların devamını getireceğini ancak çözüm konusunda gösterilen çabanın diplomatik olmaktan çıkmasının yakın olduğunu ifade etti.
 
William Hague, Mayıs ayı ile birlikte bu üç önemli konuda yaşanacak gelişmelere göre yeni toplantıların organize edileceğini duyurdu. G8 Bakanlar toplantısından çıkan diğer önemli bir karar ise "tecavüz ve cinsel tacizin savaş dönemlerinde silah olarak kullanılmasıyla mücadele" oldu. Hague ayrıca Afrika, Somali, Kongo, Burma konularının da toplantıda değerlendirildiğini belirtti.

İHA