'Dünya ticareti krizden bu yana en düşük düzeyde'

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) 2016 yılında dünya ticaretindeki büyüme hızının, küresel finansal krizden bu yana en düşük düzeye gerilediğinin tahmin edildiğini açıkladı.

Dünya ticareti krizden bu yana en düşük düzeyde
27 Eylül 2016 Salı 11:43 tarihinde eklendi.
DTÖ'dan yapılan açıklamada, "2016 yılında ticaret, finansal krizden bu yana en düşük düzeylere geriledi. Dünya ticareti 2016 yılında beklenenden de daha düşük hızda, Nisan ayında yüzde 2.8 olan tahminlerin de altında, yalnızca yüzde 1.7 büyüyecek" denildi.
 
DTÖ, 2017 yılı için daha önce yaptığı yüzde 3.6 düzeyindeki büyüme tahminini de yüzde 1.8 ile yüzde 3.1 aralığına indirdi.
 
DTÖ açıklamasında "Bu yıl küresel gelir (GSYH) büyümesinin yüzde 2.2 düzeyinde kalmasının beklendiği de hesaba katılırsa, dünya ticareti ve küresel üretim 2009 yılından bu yana en düşük büyüme hızına gerilemiş olacak" denildi.
 
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.1 ile mal ticaretinde beklenenden de büyük bir düşüş yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, buna karşılık ikinci çeyrekteki toparlanmanın da yüzde 0.3 ile umulanın çok altında kaldığı vurgulandı.
 
DTÖ Genel Direktör Roberto Azevêdo, daralmanın küresel gelir büyümesindeki yavaşlamanın yanı sıra, Çin, Brezilya ve Kuzey Amerika'daki ticaret büyümelerindeki düşüşlerden kaynaklandığına dikkat çekerek, "Dünya ticaretindeki dramatik yavaşlama çok ciddi ve bizler için uyandırma zili olmalı" dedi ve ekledi:
 
"Bu gelişmenin bizleri, işleri daha da kötüye götürecek, yalnızca ticaret perspektifinden değil, yeni iş yaratma, ekonomik büyüme gelime ile doğrudan bağlantılı yanlış politikalara yönlendirmemesinden emin olmalıyız. Şimdi, ekonomik büyümeyi teşvik etmek için, tarihteki gelişmelerden ders almanın ve ticarette daha açık olmanın tam zamanıdır."

 

İSTANBUL, (DHA)