Dünya 'yüz nakli'ni konuşuyor

Türkiye'nin, dünyada ilk kez aynı anda bacak ve 2 kol nakli ile yüz nakli ameliyatını gerçekleştirmesi, dünya basınında geniş yankı buldu.

Dünya yüz naklini konuşuyor
22 Ocak 2012 Pazar 17:31 tarihinde eklendi, 1.936 kez okundu.

 

Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüzün, 19 yaşındaki Uğur Acar'a, iki kol ve bir bacağın da Atilla Kavdır'a nakledilmesine dünya basını da büyük ilgi gösterdi.
 
ABD'nin başkenti Washington'da yayınlanan The Washington Post Gazetesi'nde yayınlanan haber, “Türk hastanesi dünyanın ilk üçlü uzuv ve yüz naklini gerçekleştirdi” başlığıyla verdi. Haberde The Washington Post, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi doktorlarının iki kol ve bir bacağı 34 yaşındaki bir kişiye, yüzü de 19 yaşındaki bir gence naklettiği bilgisini verdi.
 
Haberde, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin, “Aynı hastaya çift kol ve bacak nakli ile dünyada büyük bir başarıya imza attık. Dünyada ilk defa bir hastaya aynı anda çift kol ve bacak naklini yapan hastane olduk” sözleri de yer aldı.
 
Gazete ayrıca, Anadolu Ajansı'nı kaynak göstererek, kolların ve bacağın nakledildiği 34 yaşındaki Atilla Kavdır ile yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar ile ilgili bilgiler de verdi.
 
Amerikan CBS Televizyonu, “Türk hastanesi üçlü uzuv naklini gerçekleştirdi” başlıklı haberde dünyadaki ilk çift kol naklinin 2008'de Almanya'da, ilk çift bacak naklinin 2011'de İspanya'da yapıldığı, ilki 2005 yılında Fransız bir kadına olmak üzere dünya genelinde bir düzineden fazla da yüz nakli gerçekleştirildiğini belirtti.
 
İngiltere'den ilgi
 
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi doktorlarının başarısı, İngiltere'de de yankı buldu. İngiltere'nin başkenti Londra'da yayınlanan The Guardian Gazetesi haberi, “Türk hastanesi üçlü uzuv naklini gerçekleştirdi” başlığıyla verdi.
 
Associated Press'i kaynak gösteren gazete, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki ekibin, aynı vericiden 34 yaşındaki hastaya iki kol ve bir bacak, 19 yaşındaki hastaya da yüz nakli gerçekleştirdiğini duyurdu.
 
Londra'da yayın yapan The Daily Telegraph, haberi “Cerrahlar ilk üçlü uzuv naklini gerçekleştirdi” başlığıyla, The Independent Gazetesi, “İlk üçlü uzuv nakli Türkiye'de”, The Daily Mirror ise “Dünyanın ilk üçlü uzuv nakli Türkiye'de” başlığıyla verdi.
 
Ortadoğu ve Uzakdoğu
 
Suudi Arabistan'da İngilizce yayın yapan Arap News Gazetesi, “Cerrahlar Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştirdi” başlıklı haberde Anadolu Ajansı'nı kaynak göstererek, Türk cerrahların cumartesi günü ülkenin ilk yüz naklini başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu.
 
Arap News, haberde Akdeniz Üniversitesi doktorlarından oluşan ekibin 40 günlük bebekken yüzü yanan 19 yaşındaki gence yüz nakli gerçekleştirdiğini belirtti. Haberde ayrıca, bu operasyonla dünya çapındaki yüz nakli sayısının da 20'ye ulaştığı bilgisi verildi.
 
Ortadoğu'da yayın yapan Al Arabiya Televizyonu, “Türk hastanesi üçlü uzuv nakli ve yüz naklini gerçekleştirdi” başlıklı haberinde Anadolu Ajansı'nı kaynak gösterdi. Uşak İli Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın'ın “Bugün tıp dünyası için birçok ilk yaşanıyor olabilir” sözlerine yer verilen haberde, kollar, bacak ve yüzün nakledildiği hastalarla ilgili bilgiler yer aldı.
 
Tayvan'da İngilizce yayın yapan The Taiwan News Gazetesi, haberi, “Türk hastanesi üçlü uzuv naklini gerçekleştirdi” başlığıyla verdi. Associated Press'i kaynak gösteren gazete, Anadolu Ajansı muhabirinin uzuvların nakledildiği kişilerle yaptığı röportajlara da yer verdi.
 
Haberde tam yüz naklinin 9 saat, uzuv nakillerinin ise 12 saat sürdüğüne dikkat çekildi.