Dünyaca ünlü ozan vefat etti!

UNESCO 'yaşayan insan hazinesi' Aşık Şeref Taşlıova, Kars'ta tedavi gördüğü hastanede 76 yaşında vefat etti.

Dünyaca ünlü ozan vefat etti!
21 Eylül 2014 Pazar 11:36 tarihinde eklendi.
Taşlıova'nın ölüm haberi meslektaşlarını yasa boğdu. Kars'taki bir programa katılan aşıklar da, Taşlıova'nın ölüm haberi üzerine sazlarını yere bırakıp geceyi sonlardırdı.
 
13 Eylül Cumartesi günü aniden rahatsızlanan Aşık Şeref Taşlıova, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Beynine giden damarlardan birisinde emboli attığı açıklanan ve ameliyata alınan Taşlıova dün saat 21.30 sıralarında yaşamını yitirdi. Aynı saatlerde Kars’ta yeni kurulan Karapapak Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, aşıklar gecesi düzenledi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Salonu’ndaki program oldukça renkli ve coşkulu başladı. Birbirinden güzel eserler sunan halk ozanları katılımcıları adeta mest etti. Sık sık birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği gecede sahne alan Aşık Mürsel Sinan, kısa süre önce tedavisi için hastaneye kaldırılan Şeref Taşlıova için dua istedi. Aşık Mürsel Sinan'ın Taşlıova'ya armağan ettiği türküyü söylemesinin hemen ardından ise ölüm haberi geldi.
 
SAZ BIRAKTIRAN ÖLÜM HABERİ
 
Gecede olan İpekyolu Dergisi Yayın Yönetmeni, İpekyolu Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Seyfullah Türksoy gelen acı haberle yıkıldıklarını söyledi. Acı haber üzerine sazlarını oldukları yere bırakan aşıklar da programı sonlandırdı. 
 
TAŞLIOVA KİMDİR?
 
10 Nisan 1938’de Ardahan'ın Çıldır ilçesi Gülyüzü köyünde doğdu. Küçük yaşlarda babası öldü. 10 yaşında şiir yazmaya başladı. İlkokuldan sonra bir süre öğretmen okuluna devam etti. Bu yıllarda da bağlama çalmayı öğrendi. Kuzeydoğu Anadolu aşıklık geleneğinin önemli isimlerinden Aşık Şenlik’in oğlu Aşık Kasım’a çıraklık yaparak kendini geliştirdi ve yöredeki aşıklarla tanışma fırsatı buldu. 1966 yılından itibaren Kars Radyosu bünyesinde 10 yıl süreyle aşıklara ilişkin programlar hazırladı ve sundu. Ayrıca Türkiye ve Türkiye dışında birçok radyo ve televizyon programına katıldı. Bazı radyo programlarına danışmanlık yaptı. 1991’de Müzik-San Vakfı tarafından, 1996 yılında ise Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın sanatçısı seçildi. 2000 yılında Türksav tarafından 'Türk Dünyasına Hizmet Ödülü' verildi. Şeref Taşlıova, UNESCO tarafından, âşıklık geleneği temsilcisi olarak 'Yaşayan İnsan Hazinesi' seçildi. Bu ünvan, 14 Ocak 2010 tarihinde İstanbul'da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılan törenle ilan edildi.
 
Kars'ın eski Belediye Başkanlardından Naif Alibeyoğlu, Şeref Taşlıova’nın heykelini diktirmişti.