Dünyaca ünlü starların tercihi Samsun

DÜNYA starları olan Jennifer Lopez, Shakira, Madonna ve Ricky Martin'in bateristleri, Samsun'da tamamen el işçiliğiyle üretilen bateri zillerini tercih ediyor. Zilleri üreten Mural Diril, "Zil sektöründe dünya çapında ilk 4'de ismimi yazdırmak için çalışmalarımı sürdürüyorum" dedi.

Dünyaca ünlü starların tercihi Samsun
20 Mayıs 2016 Cuma 12:04 tarihinde eklendi, 3.690 kez okundu.
DÜNYA starları olan Jennifer Lopez, Shakira, Madonna ve Ricky Martin'in bateristleri, Samsun'da tamamen el işçiliğiyle üretilen bateri zillerini tercih ediyor. Zilleri üreten Mural Diril, "Zil sektöründe dünya çapında ilk 4'de ismimi yazdırmak için çalışmalarımı sürdürüyorum" dedi.
 
İstanbul'da 1990'lı yıllarda çıraklıkla başlayan ve 2000'li yılların başında da Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde bulunan Örnek Sanayi Sitesi'nde kurduğu atölyede tamamen el işçiliğiyle zil üretmeye başladığını söyleyen 42 yaşındaki Murat Diril, dünya starlarının bateristlerine bateri zili sattığını ve bu pazarda dünya çapında ilk 4'e girmek için çalıştığını söyledi.
 
Jennifer Lopez, Shakira, Madonna, Ricky Martin ve daha birçok ünlü dünya starlarının orkestralarının Samsun'da üretilen Murat Diril imzalı zilleri kullandığını söyleyen Diril, "Agop Tomurcuk ve Mehmet Tamdeğer gibi ustaların yanında çırak olarak çalıştım. Bu mesleği onlardan öğrendim. Şu anda dünyaca ünlü zil firmaları fabrikasyon sistemde çalışıyor. Yani bateride çekiçleme işlemini makineler yapıyor. Bu sebeple üretilen serilerdeki zillerin sesi aynı oluyor. Biz de tamamen el emeği ile bu işlem yapıldığı için kalitesi daha da iyi oluyor. Aynı zili tekrar yapmanız asla mümkün değildir. Yani bateride parmak izi gibidir. Makine ise her zile aynı ve eşit güçte darbe indiriyor. Oysa insan kolu her çekiç darbesini farklı güçte farklı noktalara indiriyor. Ondan dolayı da ses ve kalite farklı oluyor. Biz, profesyoneller için elle dövme zil yapıyoruz ve özel siparişler alıyoruz. 4 inçle 28 inç arası özel yapım zil üretiyoruz. Ayrıca yurtdışında da çalışmalarımıza yardımcı olan personel arkadaşlarımız var. Atölyemizde 7 mesai arkadaşımla ayda 600 civarında da zil üretimi yapıyoruz. 30 ülkeye çalışıyoruz. Zillerimizin fiyatları 250 Euro ile 700 Euro arasında değişiyor. Biz dünya pazarında ilk 4'e girmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
 
Sektöre el işçiliğiyle başladığı ve asla makineleşmeyi düşünmediğini söyleyen Mural Diril, "Şimdilerde makine ile üretim yapan zil firmaları eskiden elle üretim yaparken çok güzel işler çıkartıyorlardı. Ama bu özelliklerini yitirdiler. Makine zilleri zaten birbirinin aynısı, bunlar arasında kendilerini özel kılan bir fark yok. Profesyonel bir baterist için markanın bir önemi yoktur. Amatörler marka hevesi duyarlar. Önemli olan müzisyenin hayal ettiği tınıları ve sesleri ona verecek ürünlerdir" diye konuştu.
 
ZİLCİYAN AİLESİ
 
Murat Diril, bu mesleği yanlarında çırak olarak çalışıp öğrendiği Agop Tomurcuk ve Mehmed Tamdeğer ustalar da bu alanda dünya çapında isim olan Zilciyan ailesinin yanında yetişmiş. Ataları 1623'te Trabzon'dan İstanbul'a giderek Samatya'ya yerleşen Zilciyan ailesi, önce kazan yapmaya başladı, andından da zil üretti. Geliştirilen özel bir teknikle yapılan zillerin, kısa zamanda Osmanlı sultanları, vezirler tarafından da ünü duyuldu. Türk zillerinin ünü giderek dünyaya yayıldı. Osmanlı ordusunun yanı sıra Prusya Ordusu da bu zillerden kullanmaya başladı. Zilciyan ailesi tarafından üretilen ziller, çeşitli dönemlerde bir çok ülkede dünya sergilerinde yer alarak bir çok ödüle layık görüldü. Mikayel Zilciyan aile atölyesini Samatya'dan Sağmalcılar'a taşıdı. Zilciyanların yanında yetişen Agop Tomurcuk'la Mehmed Tamdeğer, 1980'de Bağcılar'da yeni bir atölye açtı. Zilciyan Ailesi’nin 400 yıl önce keşfettiği zilin hatırasına 29 Haziran-1 Temmuz 2011 arasında Samatya Zil ve Caz Festivali düzenlendi. 1929’da ABD’ye yerleşen Zilciyan Ailesi'nden Avedis Zilciyan 1889-1979 yılları arasında Massachusetts eyaletinin Norwell kentinde bir atölye açtı. Onun ölümünden sonra oğlu Arman Zilciyan işlerini sürdürdü.