Dünyanın en büyük nükleer santrali kapatılacak

Japonya, ülkenin batı kıyısında yer alan dünyanın en büyük nükleer santralini de kapatmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük nükleer santrali kapatılacak
28 Ocak 2013 Pazartesi 12:33 tarihinde eklendi.

 

2 yıl önce meydana gelen radyasyon sızıntı sonrası kurulan Nükleer Denetleme Kurulu (NDK), aktif fay hattı üzerinde bulunduğu gerekçesiyle Kashiwazaki Kariwa adlı santralini devre dışı bırakabileceği konuşuluyor.
 
Nükleer güvenlik önlemlerini tekrar gözden geçirme çalışmalarına başlayan denetleme kurulunun, "aktif fay hattı" tanımını da değiştirebileceği yorumları yapılıyor. Halihazırda "aktif fay hattı" tanımına göre santralin olduğu bölgedeki fay hattının son 120 bin yılda hareket etmemesini gerekiyor. Ancak Denetleme kurulunun bu zamanı son 400 bin yıla çekebileceği ifade ediliyor.
 
Bu adım sonrası, aynı zamanda Fukuşima'da radyasyon sızdıran santralin sahibi de olan Tepco’nun (Tokyo Electric Power Company), Kashiwazaki Kariwa adlı santralinin de kapatılabileceği belirtiliyor. TEPCO, bu santralin altındaki fayların son 120 ile 240 bin yıldır hareket etmediğini savunuyor. Ancak uzmanlar, TEPCO'nun savunmasına henüz inanmış değil. 
 
Japon şirket yeni bir araştırma daha yaparak şüpheli kesimleri ikna etmeye çalışıyor. Araştırma sonuçlarının gelecek ay açıklanması beklenirken bir NDK yetkilisi, "Yeni kurallar, Temmuz ayında yürürlüğe girecek. Bu kurallar çerçevesinde bütün santralleri denetleyeceğiz." diye konuştu.
 
Fay hattı tanımının yanı sıra NDK'nin belirlediği başka güvenlik önlemleri de bulunuyor. NDK santrallere radyoaktif gaz filtreleme sistemi, mobil jeneratör sistemi ve tahliye planı yerleştirilmesini istiyor. Ayrıca reaktörden uzakta bir yere yedek kontrol odasının da oluşturulması da talepler arasında bulunuyor.

CİHAN