Dünyanın en uzun ve en ince kilimi

Antakyalı kilim dokuma ustası Abdulla Akar’ın; 39 günde, 35 metre 70 santimetre boyunda 81 santimetre eninde ve 2 milim kalınlığında dokuduğu kilim Guines Rekorlar kitabına girdi.

Dünyanın en uzun ve en ince kilimi
01 Nisan 2013 Pazartesi 16:49 tarihinde eklendi.

 

Abdulla Akar’ın yok olmaya yüz tutan kilimcilik mesleğine dikkat çekmek, Antakya ve Hatay’ın kültürel değerlerini dünyaya tanıtmak, Guiness Rekorlar Kitabı’na girmek amacıyla 39 günde 35 metre olarak yaptığı dünyanın en uzun, en ince ve en kısa sürede dokunan kilimin tanıtımı yapıldı. 
 
Antakya Belediyesi’nin ev sahipliğinde Abdulla Akar’ın atölyesinde düzenlenen törene Hatay Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, Antakya Belediyesi Başkan Vekili Serdar Güven, İl Kültür Müdür Yardımcısı Ali Türetken ve vatandaşlar katıldı.
 
Vali Yardımcısı Bayhan ile Belediyesi Başkan Vekili Güven, son ilmiklerini keserek kilimi dokuma tezgâhından ayırdı. Daha sonra kilim açıldı ve ölçümü yapılarak, 35 metre olduğu tespit edildi.
 
Kilimi tamamladığı ve istediği rekoru kırdığı için mutlu olduğunu söyleyen Abdulla Akar “Son günlerde Hatay’ın dünya gündeminde Suriye olaylarından ötürü karışık bir il olarak gösterilmesi bizi üzüyordu. Hatay böyle bir yer değil biz renkli insanlarız, huzur içerisinde yaşıyoruz. Bu kilimde bu huzurun sembolü. Kilimi hedeflediğimiz sürede tamamladık. 7-8 bin TL civarında bir maliyeti oldu. Günde 16-17 saat çalışarak dokudum. Kilim önümüzdeki günlerde İstanbul Feshane’de başlayacak Hatay Günleri’nde sergilenecek.” diye konuştu. 

CİHAN