Dünya'ya benzeyen göktaşı

Güneş Sistemi'nin en ilkel cisimlerinden dev gök taşı Vesta'nın Dünya'ya benzeyen kayaç yapısı ve diğer birçok özelliği bilim adamlarını şaşırttı.

Dünyaya benzeyen göktaşı
23 Mart 2012 Cuma 18:16 tarihinde eklendi, 2.152 kez okundu.

Gökbilim sitelerinde yer alan habere göre, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) geçen yıl Temmuz'dan beri Vesta'nın yörüngesinde bulunan uzay aracı Dawn (Şafak) tarafından gönderilen veriler, dev gök taşı hakkında bilinenleri de değiştirdi. 

   
 Vesta'yı daha önce büyük gök taşı sınıfında değerlendiren astronomlar, gök cismini yüzeyini ayrıntılı şekilde inceledikten sonra, "geçişken" sınıfına dahil etti. 
     
Vesta'nın engebeli yüzeyinde ummadık birçok özelliğe rastlayan bilim adamları, bulgularını Texas The Woodlands'de düzenlenen Ay ve Gezegen Bilimsel Konferansı'nda sundu. 
     
Dev gök taşının neredeyse bir gezegen olduğunu belirten astronomlar, 530 kilometre çapındaki yuvarlak gök taşının Dünya ve Ay gibi kayaç gezegenlerin özelliklerine benzer jeolojik süreçlerin kanıtlarını ortaya koyduğunu kaydetti. 
     
Güneş Sistemi'nin ikinci en büyük gök taşı Vesta'da Rheasilvia adı verilen dev bir krater ve gök taşı kuşağının diğer müdavimlerinin yarattığı birçok derin ize ev sahipliği yapıyor.