Dünyayı bekleyen asıl tehlike

ABD'de 2 Ağustos'a kadar 14.3 trilyon dolarlık borç tavanı yükseltilemezse faizler yükselecek ve piyasalar yeni bir kaosla karşılaşacak.

Dünyayı bekleyen asıl tehlike
13 Temmuz 2011 Çarşamba 12:18 tarihinde eklendi.

 

ABD Başkanı Barack Obama, 3 Ağustos’a kadar ülkenin borçlanma tavanıyla ilgili sorunun çözülememesi durumunda, sosyal güvenlik emeklilik programındaki ödemelerde sorun yaşanacağı uyarısında bulundu.
 
Obama, CBS televizyonundaki söyleşisinde, kongrede borçlanma tavanıyla ilgili bir çözüm üzerinde anlaşılmaması durumunda, sosyal güvenlik emeklilik programının ödemeleri konusunda sorun yaşanabileceğini belirterek, "Eğer sorunu çözemezsek, 3 Ağustos’tan sonra ödemeler konusunda garanti veremem" dedi. Obama, anlaşma olmaması durumunda, engellilerin maaşlarının da etkilenebileceğini bildirdi.
 
Borç tavanının yükseltilmesi konusunda kongrede siyasiler arasındaki ayrılık sürerken, ABD’de iş dünyası 14,3 trilyon dolarlık borçlanma tavanının yükseltilmesi konusundaki baskıyı artırıyor.
 
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner da kongrenin borçlanma tavanını artırmakta başarısız olması durumunda bunun yıkıcı sonuçları konusunda uyarıda bulunurken, iflasın bir seçenek olmadığını söyledi.
 
ABD'DE Kİ ANLAŞMAZLIĞIN KAYNAĞI NE ?
 
Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında kesinti ve kaynakların nasıl belirleneceği konusunda uzlaşmazlık var. Cumhuriyetçiler, vergi artışı olmaksızın harcamaların kesilmesi konusunda ısrarlı davranıyor. Demokratlar da yüksek gelir gruplarına yönelik vergiler yükseltilmeden, sosyal hizmetlerde radikal kesintiye karşı.
 
Diğer taraftan, ABD Başkanı Obama Kongre'ye koşulsuz olarak borçlanma tavanını artırması çağrısı yapıyor. Aksi takdirde ABD üç haftadan biraz fazla bir süre sonra borç geri ödemelerini yapamaz duruma düşebilir. ABD Hazine Bakanlığı, Kongre'den ocak ayından bu yana federal hükümetin borçlanma tavanını yükseltmesini talep ediyor.
 
Bakanlık, Mayıs başından bu yana borçlanmayı artırmadan tahvil ihalesine devam edilebilecek olağanüstü tedbirler alma yoluna gidiyor.
 
Beyaz Saray, Kongre'nin 2 Ağustos tarihine kadar borçlanma tavanını artırmaması durumunda bunun, ABD'yi bir felaketle karşı karşıya bırakabileceğini öne sürüyor.
 
Bütçe açığı 1,5 trilyon dolara yaklaşan ABD hükümetinin borçlanma tavanı ise 14,3 trilyon dolar düzeyinde.
 
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD'nin borçlanma tavanını yükseltmekten başka seçeneği olmadığını söylüyor.
 
Geithner, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, Kongre'nin borçlanma tavanını yükseltmekten başka seçeneği bulunmadığını ifade etti.
 
Kongre'deki liderlerin bunu anlaması gerektiğini kaydeden Geithner, borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunda 2 Ağustos'tan önce anlaşma sağlanması gerektiğine dikkati çekti.
 
ABD'li bakan bu tarihten sonra borçlanma kapasitelerini kaybedeceklerinin altını çizdi.
 
ABD Hazine Bakanı, Başkan Obama'nın bütçe açığının azaltılması konusunda olabilecek en kapsamlı planı istediğine dikkati çeken
 
Geithner, borçlanma limitinin artırılmamasının ülkeyi felakete sürükleyebileceğini ve artık yasal gecikmelerin de kabul edilemez olduğu bir noktada bulunduklarını vurguladı.