Dünya'yı içine alacak kadar büyük

Cassini uzay aracının çektiği fotoğraf, Dünya’da kopan çok şiddetli bir hortuma benzetilebilir. Saniyede 500 metre hızla esen rüzgarların oluşturduğu hortum, aslında Dünya’daki benzerlerinin binlerce katı büyüklüğünde.

Dünyayı içine alacak kadar büyük
04 Aralık 2012 Salı 17:55 tarihinde eklendi, 1.574 kez okundu.

Satürn’ü ve uydularını 2004’ten bu yana yakından takip eden Cassini ve beraber çalıştığı Huygens uzay aracı, 27 Kasım günü Dünya’ya çok etkileyici bir fotoğraf gönderdi.

 
Fotoğrafta, Satürn’ün kuzey kutbunda kopan şiddetli fırtınaların oluşturduğu dev bir girdap görülüyor. Gök bilimciler, girdabın büyüklüğünü yaklaşık 25 bin km olarak açıkladı. Bu özelliğiyle, dev girdap 12.442 km'lik çapı bulunan Dünya'yı içine alabilecek kadar büyük. Satürn, Dünya'nın 9.41 katı büyüklükte.
 
Gaz devi olan Satürn, ayak basılacak bir yüzeye sahip olmadığı ve çok hızlı bir dönüş hızına sahip olduğu için Güneş Sistemi’ndeki en hızlı fırtınalara sahne olan gezegenlerden biri. Güneş’ten 1.43 milyar kilometre uzaklıktaki gezegenin ekvator kısmında saniyedeki hızı 500 metreye ulaşan rüzgarlar yaşanıyor. Rüzgarın şiddeti, kutup noktasına doğru hızlanıyor ve sürekli yön değiştiriyor. Böylece ortaya girdap şeklinde fırtınalar çıkıyor.
 
Cassini bu fotoğrafları 400 bin km mesafeden çekti.
 
Fırtınaların kutuplarda bir araya gelerek oluşturduğu devasa girdapların merkezi, Satürn’ün atmosferinin derinliklerine kadar uzanıyor, böylece bir hortum şeklini alıyor.
 
Satürn’de bir gün 10.656 saat sürüyor. Gezegenin Güneş etrafındaki dönüşünü tamamlaması ise 29.7 yıl alıyor. Bu süreçler, doğal olarak gaz devindeki mevsimlerin daha uzun olmasını sağlıyor. Soğuktan daha soğuğa geçen mevsimler, Dünya’dakinin yaklaşık 30 katı uzunlukta oluyor.  Gezegendeki en sıcak mevsimde erişilen en yüksek sıcaklık ise -23 derece.

NTV