Düşen F-16'nın pilotu şehit oldu

Osmaniye yakinlarinda Amanos Daglari'nda kaybolan F-16 savas ucaginin enkazina ulasildi. Pilot Yüzbaşı Hamza Gümüşsoyu'nun ise şehit olduğu bildirildi.

Düşen F-16nın pilotu şehit oldu
13 Mayıs 2013 Pazartesi 15:27 tarihinde eklendi, 2.234 kez okundu.

 

Arama çalışmaları sırasında saat 21.15 sıralarında Zorkun ve Yarpuz Yaylası arasındaki bir bölgede Gümüşsoy'un cansız bedenine ulaşıldı.

Genelkurmay Başkanlığı, Osmaniye'deki Amanoslar'da F-16 savaş uçağı ile bağlantının kesildiğini açıkladı. Uçak pilotunun "Atlıyorum" mesajı verdiği belirtildi.
 
Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasına göre, Amasya'nın Merzifon İlçesi'ndeki 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'na ait bir adet F-16/C uçağının bugün saat 14.15'te Osmaniye civarında Amanoslar Bölgesindeki görev uçuşu yaparken uçağın pilotunun "Atlıyorum!" mesajını ilettikten sonra bağlantının kesildiğini bildirdi. Açıklamada, "Başlatılan arama kurtarma faaliyetleri sürdürülmektedir" denildi.
 
ARAMA KURTARMA EKİPLERİ AMANOSLARA SEVK EDİLDİ
 
Osmaniye yakınlarında Amanos dağlarında F-16 savaş uçağının kaybolduğu bilgisi üzerine Osmaniye, Gaziantep'in Nurdağı ile Hatay'ın İskenderun ve Dörtyol ilçeleri ve Adana'da alarm verildi. Jandarma, sivil savunma, itfaiye ve ulusal medikal arama kurtarma ekipleri çeşitli güzergahlardan Amanoslar'a sevk edildi. 
 
Askeri yetkiler, pilotun "Atlıyorum" mesajı verdiği anda F-16 savaş uçağının Gaziantep'in Nurdağı İlçesi semalarında olduğunu, aramaların Osmaniye, Kilis, İskenderun hattı üzerinde başlatıldığını belirtti. Bir başka askeri kaynak ise, İskenderun'un doğusunda Amanosların eteğindeki radar üssü yakınlarında düştüğünün tahmin edildiğini söyledi.
 
 
'YARPUZ BÖLGESİNDE DÜŞTÜ'
 
F-16 savaş uçağının, Osmaniye kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Yarpuz Yaylası bölgesine düştüğü üzerinde durulmaya başlandı. 
 
İzinli olduğu için kentte bulunmayan Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, uçağın Amanoslar'da düştüğü bilgisi üzerine Vali Vekili Ali Çağlar ile koordinasyon halinde arama ve kurtarma çalışmaları başlatıldığını söyledi. Vali Cerrah, saat 16.00 sıralarında yaptığı açıklamada, "Uçağın Yarpuz bölgesine düştüğü bilgisini aldık. Ekiplerimizi sevk ettik, henüz enkaza ulaşılamadı" dedi.
 
Yarpuz Yaylası yakınındaki köylerde oturanlar, büyük bir patlama sesi duyduklarını söyledi. Bu ifadelerin de ardından uçağın düştüğünde infilak ettiği üzerinde duruluyor.
 
F-16 savaş uçağının kaybolduğu Osmaniye sınırları içindeki Amanos dağlarındaki bölge belirlenince, arama kurtarma çalışmalarına havadan 2 askeri helikopter de katıldı. Askeri helikopterlerin araması, Yarpuz-Cebel ile Zorkun Yaylaları arasındaki dağlık ve ormanlık arazi yapısına sahip Gürdüz Mevkii'nde yoğunlaştı. Karadan da askeri birlikler ve sağlık ekipleri orman yolundan bu bölgeye ulaşıp, sık ağaçlar arasında yaya timler halinde aramalara başladı. Osmaniye Devlet Hastanesi yanındaki alanda ise ambulans helikopter ile uzman sağlık ekibi, hazır duruma getirildi.
 
ENKAZA ULAŞILDI
 
Osmaniye sınırları içinde Amanos dağlarında düşen F-16 savaş uçağının enkazına saat 18.45'de ulaşıldı. Bir askeri yetkili, 3 helikopterle havadan yapılan aramalarda uçağın düştüğü yerin saptandığını, karadan da kayalık ve ormanlık alanda ilerleyen timlerin de enkaz bölgesine ulaştığını belirtti. Aynı yetkili, uçak düşmeden saniyeler önce fırlatma koltuğuyla kokpitten ayrılan pilotun ise aranmasına devam edildiğini bildirdi.
 
GAZİANTEP'TE 15 NOKTADA ARAMA YAPILDI
 
F-16 savaş uçağıyla irtibatın kesilmesinin ardından, uçağın düştüğü tahmin edilen Yarpuz Yaylası'na yakın bölgedeki Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri arasında bulunan bin 500 metre rakımlı Huzurlu Yaylası bölgesinde arama çalışmaları başlatıldı.

Gaziantep kent merkezi ile İslahiye ve Nurdağı'ndan askerler, köy korucuları, AKUT ve sağlık ekiplerinden oluşan onlarca kişiden oluşan ekipler, Huzurlu Yaylası'nda 15 farklı noktada arama çalışması başlattı. Sık ağaçlık olan ve sis tabakası nedeniyle güçlükle yürütülen çalışmalarda herhangi bir bulguya rastlanmadı. Bölgedeki köylerde yaşayan vatandaşlar, saat 14.00 sıralarında havada uçak gördüklerini ancak daha sonra düştüğüne veya infilak ettiğine şahit olmadıklarını ifade etti.
 
Osmaniye tarafında enkaza ulaşıldığı bilgisinin ardından bölgedeki ekipler, arama çalışmalarını pilotun bulunmasına yönelik sürdürüyor.
 
PİLOTU 'HAMZA YÜZBAŞI' DİYE BAĞIRARAK ARIYORLAR 
 
Amanoslarda düşen F-16 savaş uçağının enkazına Osmaniye'nin Zorkun yaylası yakınlarında Çağşırlı bölgesinde ulaşılırken, jandarma ve polis özel harekat timleri, 4 koldan pilotu bulmak için karanlıkta aramalarını sürdürdü. Asker ve polisler, 'Hamza Yüzbaşı' diye bağırarak son anda uçaktan atlayıp, yaralı kurtulduğu sanılan pilota seslerini duyurmaya çalıştı. Askeri yetkililer, 3 helikopterin karanlık çöktükten sonra da uçmaya devam ettiğini belirtirken, yaklaşık 15-20 metre yüksekliğindeki ağaçların bulunduğu dağlık alanda havadan sonuç almanın zor olduğunu, bu nedenle yaya timlerinin sayısının artırıldığını bildirdi. 
 
Orman yolu çok bozuk olduğu için traktörlerle bölgeye ulaşan köylüler de yöreyi iyi bildikleri için timlere rehberlik etti. Yer yer etkili olan yağmur ve oluşan sis ise arama çalışmalarını olumsuz etkiledi. Enkazın bulunduğu yere askerler basın mensuplarını yaklaştırmadı. Bir askeri yetkili, 4 koldan yürütülen arama çalışmalarında görevlendirilen asker, polis ve köylü sayısının yaklaşık 4 bin kişi olduğunu söyledi. 
 
PİLOT YÜZBAŞI GÜMÜŞSOY ŞEHİT OLDU
 
Amanoslarda düşen F-16 savaş uçağının pilotu Pilot Yüzbaşı Hamza Gümüşsoyu'un şehit olduğu bildirildi. Arama çalışmaları sırasında saat 21.15 sıralarında Zorkun ve Yarpuz Yaylası arasındaki bir bölgede Gümüşsoy'un cansız bedenine ulaşıldı.

DHA