Düşes'e Türkiye'de dava açıldı

Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nce kabul edilerek, 2012/1 esasına kaydedilen davada, Sarah Ferguson'un 7 yıl 6 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Düşese Türkiyede dava açıldı
12 Ocak 2012 Perşembe 17:48 tarihinde eklendi.

 

İddianamede, soruşturmanın, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) suç duyurusu üzerine başlatıldığı belirtildi.
 
İddianameye göre SHÇEK'in suç duyurusunda, Sarah Ferguson ile beraberindeki Tom Jones ve Chris Rogers'ın, 22 Eylül 2008'de Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne, izin prosedürlerine uymadan ve gerçek kimliklerini gizleyerek girdikleri ve burada gizli kamerayla görüntü kaydettiklerine yer verildi.
 
Görüntülerin İngiltere ve sonrasında Türkiye'de yayımlandığı, böylece, merkezde kalan engelli 5 küçüğün özel hayatlarının gizliliğinin basın yoluyla ihlal edildiği ifade edilen suç duyurusunda, SHÇEK, sorumlulardan şikayetçi oldu.
 
Soruşturma sürecinde Ferguson'un savunmasının alınması için Birleşik Krallık adli makamlarıyla yazışmalar yapıldığı anlatılan iddianamede, Birleşik Krallık Merkezi Otoritesi Adli İşbirliği Ünitesinin 13 Eylül 2011 günlü cevabında, “Dairemiz tarafından 5 Mayıs 2011 tarihinde alınan, 23 Mart 2011 tarihli karşılıklı adli yardım talebinize istinaden yazmaktayım. İçişleri Bakanı talebinizi dikkatle değerlendirdi ve bunun sonucunda talep edilen yardımın sağlanması durumunda Birleşik Krallık'ın egemenliğinin, güvenliğinin, toplum düzeninin ya da diğer zaruri menfaatlerinin muhtemelen zarar göreceği görüşündedir. Bu nedenle Birleşik Krallık'ın talep edilen yardımı tedarik edebilmesi olanak dışıdır” denildiği bildirildi.
 
İddianamede, dosya kapsamı sonucunda, Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezindeki ağır zihinsel engelliler sınıfında bulunan, fiziksel engelleri nedeniyle hiçbir ihtiyaçlarını yardımsız sağlayamayan, çevreleri ve kendilerine karşı saldırgan davranışlar gösteren, tamamen bakım ve gözetim personelinin denetiminde bulunan mağdur çocukların, kuruma izinsiz giriş ve gizli çekimler yapılarak, güvenlikli yaşamlarının yorumsal deşifreye konu edildiklerinin belirlendiği kaydedildi.
 
Eylemle Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme'nin 22'nci, Anayasa'nın “Özel hayatın gizliliği” başlıklı 20'nci, “Ailenin korunması ve çocuk haklarına” ilişkin 41'inci, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 16'ncı maddeleri ile TCK'nın 134'üncü maddelerinin ihlal edildiği savunuldu.
 
YÖNELTİLEN SUÇ
 
Soruşturmanın, TCK'nın 8'inci maddesi gereğince “Türkiye'de işlenmiş suç” kapsamında değerlendirildiği bildirilen iddianamede, Sarah Ferguson'un TCK'nın 134'üncü maddesindeki “özel hayatın gizliliğini basın ve yayın yoluyla ihlal” suçundan cezalandırılması talep edildi.
 
İddianamede, bu suçun, yurtta kalan 5 çocuğa yönelik olarak işlendiği gerekçesiyle, Sarah Ferguson'un 5 kez cezalandırılması ve 7 yıl 6 aydan 22 yıl 6 aya kadar mahkumiyeti istendi.
 
Sarah Ferguson ile birlikte bulunan Tom Jones ve Chris Rogers'ın açık kimlik ve adreslerine ulaşılamadığı gerekçesiyle, bu kişiler hakkındaki soruşturma dosyasının ayrılarak, sürdürüldüğü bilgisi de iddianamede yer aldı.