Düşman kardeşler barışıyor mu?

Kuzey Kore, mağdur olan Güney Koreli işletmecilerle görüşebileceği yönünde açıklamada bulundu.

Düşman kardeşler barışıyor mu?
28 Mayıs 2013 Salı 16:06 tarihinde eklendi.

Kuzey Kore yönetimine bağlı Vatanı Barışçıl Birleştirme Konseyi’nin yaptığı resmi açıklamada, Keasong Sanayi Bölgesi’ne yatırımları olan işletmecilerle görüşmeye hazır olduklarını bildirdi. Konsey, “Biz sanayi bölgesinde yatırımları olan işletmecilerin ziyaretine zaten izin vermiş durumdayız. Onların ister malzemelerini geri götürmeleri ister sanayi bölgesinin tekrar normale dönmesi gibi konularla görüşmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore’nin yaptığı resmi açıklama ile gözler Güney Koreli devlet makamlarına çekildi. Birleştirme Bakanlığı, Kuzey Koreli resmi makamların Güney Koreli işletmecilerle görüşmesinden önce iki devletin resmi yetkililerinin görüşmesi gerektiğini ifade etti. “Kuzey Kore’nin Keasong Sanayi Bölgesi’ni terkar normale döndürmek amaçlı görüşme teklifinde bulunması, bölgenin sorunlarını çözmek için bir başlangıçtır.” diye konuşan Birleştirme Bakanlığı Sözcüsü Kim Hyung-seok, “Kuzey Kore, eğer samimi bir şekilde sanayi bölgesinin sorunlarını çözmek istiyorsa öncelikle bizim diyalog tekliflerimize cevap vermeli.” ifadelerini kullandı.

Güney Koreli işletmecilerin Kuzey Kore’nin Keasong şehrine yaptıkları yatırımlar ile 10 yıl önce faaliyete geçen Keasong Sanayi Bölgesi, Kuzey Koreli 50 bin işçiyi istihdam etmişti. Geçen aylarda iki ülke arasındaki gerilimle beraber Kuzey Kore yönetimi bölgeye giriş çıkışları yasaklamıştı. Kuzey Kore’nin mağdur olan işletmecilerle görüşmeyi kabul etmiş olmasına rağmen böyle bir görüşmenin olup olmayacağı ise merak konusu.


CİHAN