Düşük faiz için 45 milyar dolar harcama

ABD Merkez Bankası (FED), uzun vadeli faiz oranlarını düşük tutmak için aylık 45 milyar dolar harcama ve ülkedeki işsizlik oranları yüzde 6,5'e düşene kadar kısa vadeli faiz oranlarının sıfıra yakın tutma politikasına devam etme kararı aldı.

Düşük faiz için 45 milyar dolar harcama
12 Aralık 2012 Çarşamba 21:18 tarihinde eklendi.

 

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin iki gün süren toplantısının ardından açıklama yapıldı. Kararlar, 1'e karşı, 11 oyla kabul edildi.
 
Buna göre, FED, ABD ekonomisini canlandırmak için ayda 40 milyar dolarlık tutsat (mortgage) tabanlı tahviller almayı sürdürmeye karar verdi.
 
FED, buna ilaveten, bu ayın sonunda sona erecek kısa vadeli tahvillerin uzun vadeli tahvillerle değişimini öngören ''twist operasyonu'' programının ardından, yine uzun vadeli faiz oranlarını düşük tutmak için aylık 45 milyar dolar harcama kararı aldı. Bankanın aylık tahvil alımları ise 85 milyar dolar düzeyinde kalmayı sürdürecek. 

FED, daha önce düşük faiz politikasına 2015 ortasına kadar devam edeceğini açıklamıştı. Ancak FED, ilk kez bu programının bitiş süresine dair somut bir gösterge ortaya koydu. Buna göre FED, kısa vadeli faiz oranlarının rekor düzeyde sıfıra yakın tutma politikasına, önümüzdeki 1-2 yıl içinde enflasyon yılda yüzde 2,5 düzeyini geçmediği müddetçe, ülkedeki işsizlik oranları yüzde 6,5'e düşene kadar devam edecek.
 
FED, açıklamasında, işsizlik oranlarının yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiğini de belirterek, ''Komitenin, ekonomik büyümenin, yeterli politika düzenlemeleri olmaksızın, işgücü piyasası koşullarında sürdürülebilir gelişme yaratmaya yetecek güçte olmayabileceğine ilişkin kaygıları devam ediyor'' denildi.
 
Bunun yanında, küresel finan piyasalarındaki gerilimin ekonomik görünümde önemli derecede aşağı yönlü riskler oluşturmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, komitenin ayrıca orta vadede enflasyonun yüzde 2'lik hedefte veya aşağısında seyretmesini öngördüğü ifade edildi.