'Düzenli aile hayatı, çocukta başarıyı getiriyor'

İzmir'in Ödemiş ilçesindeki Özel Birgivi Koleji, "Başarıda Aile Faktörü" konulu bir konferans düzenledi.

Düzenli aile hayatı, çocukta başarıyı getiriyor
15 Ocak 2013 Salı 12:08 tarihinde eklendi, 1.217 kez okundu.

 

Uzman Psikolog Zahit Dilcioğlu, "Geleceğin teminatı olan çocukları eğitmenin yolu anne baba eğitimden geçer" düşüncesi çerçevesinde, başarıda aile faktörünü anlattı.
 
Yaklaşık iki saat süren konferansa anne ve babalara tavsiyelerde bulunan Dilcioğlu, "Öncelikle çocuklarda hangi davranışı görmek istiyorsanız, o davranışın modeli olun. Çocukların yaş dönem özelliklerinin bilinmesi gerekir. Çocukları küçümsemeyin; bizim için küçük olan bir şeyin onlar için çok büyük ve önemli olabileceğini unutmayın. Çocuğun iki ayrı kabı var; birini baba, diğerini anne doldurabilir. İki kaptan biri şu veya bu sebeple doldurulamazsa boş kalan kap, ileriki yaşlarda olumsuzluklara sebebiyet verebilir." dedi. Düzenli aile hayatının önemini vurgulayan Dilcioğlu, “Çocuklar eve geldiklerinde huzurlu bir ortam buluyorsa, anne ve babaların etrafında dolanmaları gerginlik değil, neşe ve motivasyon sağlıyorsa performansları artacaktır. Çocuğun başarılı olmasında düzenli çalışması ve programlı olması ne kadar önemliyse aile içinde anne ve babasının da hayatlarını bir programa bağlaması ve çocuklarının çalışma düzenini buna programa dahil etmeleri de o kadar gereklidir. Çocuk, ebeveyninin öğrenmeye ve akademik başarıya karşı olumsuz tutumunu okula yansıtır. Çalışmaları ailesi tarafından desteklenmeyen ve başarısızlıklarından dolayı eleştirilen çocuk, kendini değersiz bir kişi olarak görür, küçümser.” şeklinde konuştu.
 
Konferanstan sonra söz alan Özel Birgivi Koleji Psikolojik Danışmanı Necmettin Arpa ise, “Başarılı bir öğrenci istiyorsak, anne ve babanın da işin içine girmesi lazım. Anne ve babanın öğrenci üzerindeki etkisi çok fazla. Yakından ilgilenmeli, sorumluluğu okula ve öğretmene atmamalılar." dedi. Arpa, konferansın devamı niteliğindeki veli kitap okuma yarışmasının, şubat ayı içinde yapılacağını sözlerine ekledi.
 
Programın sonunda Zahit Dilcioğlu, aile eğitimine katılan velilere Okul Müdürü Adil Özçetin’le birlikte sertifikalarını verdi.

CİHAN