E-muhtıraya 5 yıl sonra soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin internet sitesinde 27 Nisan 2007'de yayımlanan ve tartışmalara konu olan açıklamayla ilgili soruşturma başlattı.

E-muhtıraya 5 yıl sonra soruşturma
03 Şubat 2012 Cuma 10:51 tarihinde eklendi.

 

Soruşturma kapsamında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ifadesinin alınacağı öğrenildi. Büyükanıt, söz konusu bildiriyi bizzat kendisinin kaleme aldığını açıklamıştı.
 
Kanlı 27 Mayıs darbesiyle siyasete 'balans' ayarı vermeyi alışkanlık haline getiren Genelkurmay, aynı tavrı 11. cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde de sergiledi. Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili 2006 yılında başlayan tartışmalar, 2007'ye gelindiğinde hakaret ve tehditlere dönüşmüştü. 27 Nisan 2007'de TBMM, 11. cumhurbaşkanını seçmek için toplandı. Seçimde tek aday Abdullah Gül'dü. CHP, DYP ve Anavatan oylamaya katılmayarak Meclis'i boykot etti. Oylamaya 361 vekil katılırken Gül, 357 oy aldı. Aynı günün gecesinde TSK'nın internet sitesinde 23.17'de bir bildiri yayınlandı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın daha sonra kendisinin kaleme aldığını itiraf edeceği e-muhtırada ağır ifadeler kullanılıyor, rejime dikkat çekiliyordu. Söz konusu metinde Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde ilahi söyleyen başörtülü öğrenciler, irtica tehdidi olarak sunulmuştu. Bildiride, "Son günlerde, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumdadır. Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir." ifadelerine yer verildi. Hükümetin bildiriye cevabı da aynı sertlikte oldu. Hükümet adına yapılan açıklamada, "Başbakana bağlı bir kurum olan Genelkurmay'ın hükümete karşı bir ifade kullanması demokratik bir hukuk devletinde düşünülemez. Genelkurmay Başkanlığı, hükümetin emrinde, görevleri Anayasa'yla tayin edilmiş bir kurumdur. Genelkurmay başkanı, başbakana karşı sorumludur. Zamanlama manidar. Cumhurbaşkanı seçme sürecinde böyle bir metnin, hem de gece yarısı ortaya çıkması son derece dikkat çekicidir." denildi.
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin o bildiriyle ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi. Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 12 Eylül darbesi, 28 Şubat ve 27 Nisan açıklamasının sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Nisan açıklamasıyla ilgili olarak dönemin askerî sorumluları hakkındaki suç duyurusu evrakını ayırdı. İstanbul Başsavcılığı, 'suç yeri Ankara olduğu' gerekçesiyle dosyayı 'görevsizlik' kararıyla özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne gönderdi. Soruşturma için Ankara'da, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin görevlendirildi.