E-reçete yarın başlıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nın kaçak ve suistimalleri önleyeceği zorunlu e-reçete uygulaması yarın yani15 Ocak’ta başlıyor.

E-reçete yarın başlıyor
14 Ocak 2013 Pazartesi 12:29 tarihinde eklendi.

 

SGK’nın; üretiminden hastanın kullanımına kadar süren ilaç sirkülasyonunu takip edeceği MEDULA Eczane Provizyon Sistemi’ndeki alt yapı eksikliklerinden kaynaklanan kesintiler sebebiyle daha önce kısmen ertelediği uygulama, 81 ilde 25 bin eczanede hayata geçecek. MEDULA’nın büyük kolaylık sağladığına dikkat çeken eczacılar, en çok 77 milyon vatandaşı yakından ilgilendiren sistemde yaşanabilecek kesintilerden korkuyor. Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, vatandaşların MEDULA'da yaşanacak sorunlara karşı doktordan e-reçete haricinde kağıt reçete alınmasını da tavsiye ediyor.
 
Tüm eczanelerde zorunlu olarak hayata geçecek e-reçete uygulamasıyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, MEDULA sistemindeki eksikliklerin bu kez giderilmiş ve kesintisiz çalışır hale getirilmiş olmasını beklediklerini söyledi. Sistemde yaşanabilecek kesintilerin eczanelerdeki işleyişi durduracağını ifade eden Eczacı Karacan, e-reçete alt yapısı kurulmayan TSK, kamu idarelerindeki hekim ve iş yerleri, verem savaş dispanserleri, ana çocuk sağlığı poliklinikleri ve acillerde yazılan eski usül matbu basılı reçeteyi kabul edeceklerini kaydetti.
 
15 Ocak’tan itibaren zorunlu olarak başlayacak e-reçeteye uygulamasında SGK’nın esneklik tanıdığı yerler haricinde kağıt reçeteyi kabul etmeyeceğini vurgulayan Eczacı Onur Ferhat Karacan, e-reçetenin kendilerine kolaylık sağlayacağını bildirdi. Uygulamayla ilgili en büyük sıkıntının Eczane Provizyon Sistemi MEDULA’nın kesintisiz çalışmaması olacağını söyleyen  Karacan, “Kağıt reçete de tamamen kalkacak, bilgiler sisteme yüklenecek. Yeni sistemde hastaya 6 harfli şifre verilecek. Hastanın kimlik numarası ve şifresi ile sisteme girdiğimizde karşımızda yazılan reçeteyi görecek ve ilaçlarını vereceğiz. Ancak MEDULA sağlıklı çalışmadığı zaman şifre ile sisteme girme ve ilacı görme şansımız yok. O yüzden MEDULA düzgün çalışmazsa burada mağdur olan kesim hastalar olacak.” dedi. 
 
Sistemin ilk başlarda çalışmaması ihtimaliyle hastaların doktor ile eczacı arasında gidip gelmemesi için doktordan kağıt reçetelerini istemelerini tavsiye eden Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Karacan, “Hastalarımızın elinde kağıt reçeteler bulunmalı. Sistem çalışıyorsa ister dosyasına koyar ister imha eder. Ama çalışmıyorsa sistem kağıt reçete üzerinden işlem yaptırıp ilaçlarını alabilir. MEDULA gerçekten büyük bir sorun. Her şey çok güzel, büyük rahatlık ama çalışmadığı zaman hiçbir varlık, varlık değildir." açıklamasında bulundu. 
 
“MEDULA SAĞLAM DEĞİLSE KAÇAK ÖNLENEMEZ”
 
Eczanelerdeki kaçak ve kayıpların önüne geçilmesi için MEDULA sisteminin işin temeli olduğuna dikkat çeken Karacan, “Avuç içi damar okuma ve çipli hasta kimlik kartı, su istimallerin önüne geçmek ve kaçakları önlemek için çözüm olacak. Bir an önce devreye girmesi lazım. Teknolojilerin hepsi birbirine bağlanıyor. Temeli önce sağlam tutmalıyız. O binanın temel ise MEDULA’dır. Bu düzgün çalışmadığı zaman ikisi de hikaye olur. Kesintisiz çalışır hale getirilmedir. MEDULA, avuç içi damar okuma ve çipli kimlik kartı çalıştığı zaman kaçak minimuma iner. İşimizin yarısı MEDULA. Bu çalıştığı zaman ve diğerleri devreye girdiği zaman açıklar çok çok azalacaktır.“ ifadelerini kullandı. 

CİHAN