Ebegümecinin Sağlık İçin Çeşitli Faydaları

Tamamlayıcı tıpta kullanılan ebegümeci, antioksidanlar ve antosiyaninler içerir. Japon gülü olarak bilinen bu bitkinin çok çeşitli yararları vardır.

Ebegümecinin Sağlık İçin Çeşitli Faydaları
25 Ağustos 2016 Perşembe 11:38 tarihinde eklendi, 1.761 kez okundu.

Yüksek kan basıncı, kardiyovasküler hastalıklar için bir risk faktörüdür ve ebegümeci yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Ebegümecinin kan basıncını düzenlediği kanıtlanmıştır. Ancak tansiyon ilaçları kadar etkili değildir. 

 

Metabolik sendromu olan hastalarda HDL-kolesterol düzeyleri üzerine yapılan ebegümeci araştırmasında, kötü tür kolesterolün yüksek tansiyon, insülin direnci ve yüksek LDL kolesterole yol açtığı görülmüştür. Yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol, HDL, kardiyovasküler riskini azaltır. Her gün tüketilen ebegümeci HDL kolesterol seviyelerini yükseltir ve kötü kolesterolü düşürür.
 

Bir ebegümeci alerjilere karşı doğal bir kürdür. Doğal norm sonrasında kan basıncını düşürebilir ve kan basıncı kullanılan ilaçlar ile etkileşime girebilir. Ayrıca, anti-enflamatuar ilaçlar, anti-sıtma ilaçları ve anti-viral ilaçlar ile de etkileşimde olabilir.
 

Ebegümeci Çayının Faydaları
 

Ebegümeci çayı, sıcak veya soğuk içecek olarak hem yaz hem de kış kullanılabilir. Kendi ev yapımı ebegümeci çayınızı hazırlamak isterseniz, sadece aktardan ebegümeci çiçekleri almanız yeterlidir. Besin içeriği bakımından zengin olan ebegümeci çiçeklerini gördüğünüz herhangi bir bahçeden kopararak bir kağıt üzerinde kurutabilirsiniz. Kurumuş çiçekler büzüşecektir. Kaynamış su içine birkaç çiçek atıp biraz beklettikten sonra çayı tüketebilirsiniz. 
 

Uzun süre dayanabilen çayı soğuk tüketmek isterseniz 8 bardak kaynamış suya çiçekleri atın ve soğuyunca buz ekleyin ya da suyu soğutun. Bu şekilde servis edebilirsiniz. Tatlandırıcı olarak az miktarda şeker kullanmanız gerekebilir.  Ayrı bir lezzet katmak isterseniz de çay içine limon dilimleyebilirsiniz. 
 

Örneğin Hindistan'da, ebegümeci çayı çok sık kullanılır. Bunu insanlar ilaç olarak tüketir. Ebegümeci ve ebegümeci çayı çeşitli antioksidanlar sayesinde kalp hastalığını önlemek için yardımcı olur. Ayrıca aynı antioksidanlar kolesterol ve trigliserid düşürücüdür. Bu da kalp hastalıklarını önlemeniz için büyük bir etmendir. Vücudunuzdaki damarlarda aşırı yağ birikmesini engellemek için koroner arterleri ebegümeci temizleyecektir. Ayrıca damar, tıkanmasını engellediği için yine kalp hastalıklarından sizi koruyacaktır.
 

Buna ek olarak, ebegümeci çay antioksidanlar sayesinde vücudunuzdaki toksinleri atmanıza olanak tanıtacaktır. Toksinleri atan vücutta hastalıklar da az görülür. Yüksek kan basıncını da engelleyen ebegümeci, düşük kan basıncına etki eden flavonoid antioksidanlar içermektedir. Yüksek kan basıncının sonuçları ağır olabilir. Felç ve kalp krizi gibi çeşitli hastalıklara neden olarak hayatınızı olumsuz şekilde etkileyebilir. Bu hastalıkların önlenmesinde ebegümeci önemli bir rol oynar.
 

Vücutta serbest radikaller dolaşır ve bunlar hastalık yapar. Antioksidanlar ise kansere neden olan bu hücrelerin gelişimini engeller. Aynı zamanda kanser tedavisi içinde antioksidanlar önemlidir. Oksidanları yok eden bu bileşikler, serbest radikallerin sayısını azaltır. Ebegümecinin ve daha çok ebegümeci çayının antioksidan özelliği ve bu hastalıkları önlediği kanıtlanmıştır.  Ebegümeci çayı enzim amilaz inhibitörü olan phaseolamin içerir. Amilaz enzimi ise vücuda basit şekerlerin karbonhidrata dönüşüm için sorumludur. Bunlar dışında bitkin için ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.