Ebola aşısından iyi haber

Tedavisi henüz bulunamayan Ebola virüsü için geliştirilen deneysel aşının ilk defa insanda test edildiği ve sonuçların ümit verici olduğu bildirildi

Ebola aşısından iyi haber
27 Kasım 2014 Perşembe 13:07 tarihinde eklendi.

New England Journal of Medicine (NEJM) dergisinde yayınlanan makalede, ilaçların denendiği bireylerin hiçbirinde yan etki görülmediği açıklandı.

İki gruba bölünen gönüllülere az ve yüksek dozda ilaç verildiği, yüksek dozda verilenlerde antikor tepkisinin daha güçlü olduğu ortaya çıktı. Deney sonunda, yüksek doz alan 7 kişi ile düşük doz alan 2 kişinin bağışıklık ürettiği, bu sonucun da Ebola virüsü ile mücadelede çok önemli olduğu bilgisi paylaşıldı.

Üzerinde enfekte edici olmayan bir Ebola proteini taşıyan aşının genetiği değiştirilmiş şempanze soğuk algınlığı virüsünden elde edildiği belirtildi. Geliştirilen aşının şu andaki salgına sebeb olan Sudan ve Zaire tipi Ebola virüslerine karşı çare olmasının amaçlandığı bildirildi.

Zaire virüsüne karşı geliştirilen monovalan (sadece bir hastalık için hazırlanmış aşı) aşının da şu anda Oxford, Mali ve İsviçre'de denemede olduğu bilgisi paylaşıldı. Bilim adamları, aşının pozitif etki vermesi durumunda batı Afrika'da binlerce sağlık çalışanı için kullanılacağını söyledi.

Ebola için deneysel aşı üreten İngiliz ilaç devi GlaxoSmithKline'den yapılan açıklamada da, 2015'in sonunda ayda bir milyon doz Ebola aşısı üretebilecekleri duyuruldu.


CİHAN