Ebola ilacı hayvanlar üzerinde başarılı sonuç verdi

Ebola virüsüne karşı tek klinik çalışma olan ZMapp ilacının maymunlar üzerinde yüzde 100 etkili olduğu ispat edildi.

Ebola ilacı hayvanlar üzerinde başarılı sonuç verdi
30 Ağustos 2014 Cumartesi 12:43 tarihinde eklendi.

Araştırmacılar, Nature dergisinde yayımlanan verileri çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor.

BBC'nin haberine göre, sınırlı sayıda üretilen ilaç Batı Afrika'da hatalığa yakalandığı tahmin edilen 20 bin kişi için henüz çare değil. Şimdiye kadar ilaç 7 hastaya uygulandı ve 2'sinin aldıkları tedaviye rağmen öldüğü saptandı.

Sır serum olarak tanımlanan yeni kür ZMapp, henüz deney aşamasında. Ebola virüsüne karşı henüz herhangi bir kür mevcut değil ve bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı bin 500'e yükseldi.

Farklı antikorları bir araya getirerek virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmeyi amaçlayan bilim insanları, bu yeni yöntemi terapi olarak tanımlıyor.

ZMapp'te bulunan 3 antikor kombininin hayvanlar üzerinde geçmişte yapılmış deneylere göre etkili olduğu gözlemlendi. 18 Hint şebeği üzerinde uygulanan deneyin yüzde 100 etkili sonuç gösterdiği ispatlandı.

İNSAN ÜZERİNDEKİ ETKİSİYLE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR

Deney hakkında BBC'ye konuşan Notthingham Üniversitesi Profesörü Jonathan Ball, "ZMapp'dan önce Ebola virüsü tam bir muammaydı. Daha önceki yöntemlere göre inanılmaz bir gelişme. Yüzde 100 netlik kazanmak özellikle de enfeksiyona karşı dışa dönük bir sonuç almak kürün gelişme gösterdiğinin en büyük işareti." dedi.

Daha önce virüse yakalanan 7 kişi üzerinde denenen kür içinse, "Bunu bir uyarı olarak görmeliyiz. Kürün insanlar üzerinde etkili olduğu henüz kesin olarak ispatlanmadı." diye değerlendirdi.

London School'da Hijyen ve Tropik Tıp bölümü dekanı Profesör Peter Piot'a göre ise henüz insanlar üzerinde deneye başlanmadığını bunun için araştırmaların kritik bir seviyede olduğunu belirtti. 


CİHAN