Ebola’da kişisel korunma ve hassasiyet hayati

Ebola kanamalı ateş salgını Batı Afrika ülkelerinin tüm çabalarına rağmen hız kesmeden ölüme sebep olmaya devam ediyor

Ebolada kişisel korunma ve hassasiyet hayati
14 Eylül 2014 Pazar 10:07 tarihinde eklendi.

Malili yetkililer Ebola virüsünün Mali’de şimdiye kadar görülmediğini duyurdu. Mali Cumhuriyeti bakanlar kurulu toplantısında hastalık tehdidinin sürdüğü ve başa çıkmak için gereken tedbirlerin güncellemek gerektiğinin altı çizildi. Sağlık merkezleri, havaalanları, halkın yoğun olduğu yerlere uyarıcı afişler asıldı.

Bir diğer Batı Afrika ülkesi Senegal ise Ebola salgını endişesi ile Gine sınırlarını kapatmış durumda bulunuyor. Sınırdan geçecekler için gerekli muayene birimleri ve sağlık malzemeleri olmaması nedeniyle mal ve insan geçişi durmuş vaziyette.

KİŞİSEL KORUNMA

Ölümcül Ebola hastalığının şiddetli ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, bazı durumlarda kanlı kusma, kanlı ishal, döküntü, böbrek yetmezliği ve sıtmaya benzeyen belirtileri bulunuyor. Fakat virüsün vücut tarafından algılanması zaman alabileceği vurgulanıyor. Doktorların verdiği bilgiye göre Ebola virüsü pıhtılar oluşturup, hayati organları engelleyerek iflas etmelerine neden olabilir. Virüs özellikle kan ve vücut salgıları yoluyla, burun veya idrar kanamalarıyla insan bedenine dâhil olabileceği belirtiliyor.
Uzmanlar, yaklaşık olarak iki bin beş yüz kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Ebola hastalığından korunmak için bir dizi önlem ve tavsiyelerde bulunuyor:

- Enfekte olmuş kişilerle temastan kaçınılmalı.
- Mümkün olduğunca uzun kollu ve vücudu kapatacak giysi giyinilmeli.
- Riskli bölgelerde toplu taşıma araçlarında, cerrahi maske kullanılmalı.
- Vahşi hayvanların (yarasa, maymun, fare vs.) ölüsü ya da dirisi ile temastan kaçınılmalı.
- Sebze ve et içeren gıdalar tüketilmeden önce iyi pişirip öyle tüketilmeli.
- Elleri ve vücut sıvı sabun veya alkol bazlı dezenfektan solüsyonlar ile sık sık yıkanmalı (katı sabunun mikrop taşıyabileceğinden kullanılması tavsiye edilmiyor).
- Havaalanlarında ve kara sınır kapılarında alınan önlemlere ve kurallara riayet edilmeli CİHAN


CİHAN