ECB baş ekonomisti istifa etti

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti Jüergen Stark görevinden istifa etti.

ECB baş ekonomisti istifa etti
09 Eylül 2011 Cuma 18:29 tarihinde eklendi, 1.381 kez okundu.

ECB'nin altı üyeli yönetim kurulu üyesi Stark, görevinden istifa etmesine gerekçe olarak "kişisel sebepleri" gösterdi. 
    
Bazı kaynaklar ise Stark'ın, ECB'nin tahvil satın alma programı konusundaki görüş ayrılığı yüzünden istifa ettiğini savundular. ECB'nin geçen ay İtalya ve İspanya hükümet tahvillerini satın almaya başlaması bu ülkeleri Avro Bölgesi'ndeki krizin yayılmasından korumuştu. 
    
Stark, ECB'den ayrılan ikinci Alman olacak. Daha önce eski Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Axel Weber de ECB'nin tahvil satın alma programı konusundaki görüş ayrılığı nedeniyle ECB Başkanlığı yarışından çekilmiş ve şubat ayında ECB yönetim kurulu üyeliğinden istifasını açıklamıştı. 
    
Stark'ın ayrılışı, ECB Başkanı Jean-Claude Trichet'in ekim ayı sonunda emekliye ayrılacak olması nedeniyle ECB için ciddi bir darbe olarak yorumlanıyor. 
    
Trichet, emekliye ayrıldığında görevi İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'ye devredecek. 
    
Bonn Üniversitesi ekonomi profesörü ve Bundesbank Başkanı Jens Weidmann'ın eski tez danışmanı Manfred Neumann, Stark'ın istifa kararını "dikkate değer" olarak değerlendirdi. 
    
Stark'ın, ECB'nin tahvil satın alması konusunda Axel Weber ve şimdiki Bundesbank Başkanı Weidmann ile aynı görüşü paylaştığına işaret eden Neumann, bütün Almanların pozisyonunun aynı olduğunu, bunun ECB içinde büyük sorunlar olduğunu işaret ettiğini, Almanların açıkça ECB'nin yönetimi konusunda sorun yaşadığını gösterdiğini ifade etti. 
    
ECB'nin 23 üyeli Guvernörler Konseyi üyesi de olan Stark ve Weidmann, ECB'nin geçen ay tahvil satın alma programını yeniden yürürlüğe koymasına karşı çıkmıştı. ECB, İtalya ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerini aşağı çekmek için 19 hafta ara verdiği tahvil satın alma programını geçen ay yeniden aktif hale getirmişti. 
    
ECB Yönetim Kurulu üyeliği görevini Haziran 2006'dan itibaren yürüten Stark'ın, bu görev süresi 31 Mayıs 2014 tarihinde sona eriyordu.