Economist yine Erdoğan'ı kızdıracak

Seçimlerden hemen önce, 'CHP'ye oy verin' çağrısı yapan İngiliz Economist dergisinin editörü John Peet, 'Erdoğan'ın düşündüğü Başkanlık sistemi Türkiye gibi bir ülkede tehlikeli sonuçlara yol açar' dedi

Economist yine Erdoğanı kızdıracak
06 Temmuz 2011 Çarşamba 10:16 tarihinde eklendi.

 

İngiltere’nin başkenti Londra’daki düşünce kuruluşu Chatham House’da, ’2011 seçimlerinden sonra Türkiye: AK Parti hükümetini bekleyen zorluklar’ başlıklı bir konferansta konuşan Economist’in editörü Peet, Türkiye’nin ilk etapta çözmesi gereken sorunlarından birinin demokratik, çağdaş anayasa hazırlamak olduğunu belirtti. Peet, "Tayyip Erdoğan’ın düşündüğü Başkanlık sisteminin Türkiye için iyi olacağını sanmıyorum. Bu, Türkiye gibi ülkede tehlikeli sonuçlara yol açar" diye konuştu.
 
BAŞBAKAN, ELEŞTİRİLERE TAHAMMÜLSÜZ
 
Avrupa Birliği’nin eski Ankara Büyükelçisi Michael Lake’in yönettiği konferansta konuşan Peet, Başbakan Erdoğan’ın eleştiriye karşı tahammülsüz olduğunu söyledi. Peet, "Tayyip Erdoğan ve diğer AK Parti yöneticilerinin Ekonomist’in yaptığı eleştiriye karşı şiddetli tepki gösterdiğini, batı basınını ’İsrail destekçisi’ olmakla suçladıklarını" belirtti.
 
TÜRKİYE’NİN İNSAN HAKLARI KARNESİ IRAK’TAN KÖTÜ
 
"Türkiye’de Çin’den daha fazla gazeteci cezaevinde, insan hakları karnesi Irak’tan bile daha kötü" diyerek insan hakları alanında Türkiye yönetimini suçlayan John Peet, "son olarak gittiğim Konya’da alkollü içki satan bir dükkan bile bulamadım" dedi. Türkiye’de esas tehlikenin İran benzeri bir rejim haline gelmek olmadığını söyleyen Ekonomist Avrupa editörü, "Türkiye’nin karşı karşıya olduğu problem otoriter bir rejime yönelmektir" dedi.
 
AKP’Yİ KIZDIRAN MAKALE
 
Economist editorü Peet, Türkiye’deki genel seçimden önce ’CHP’ye oy verin’ önerisinin yer aldığı makaleyle ilgili, "Bu sadece Türkiye için yaptığımız bir şey değildi, İngiltere, ABD, Fransa ve Almanya’daki seçimlerden önce de bunu yaptık" ifadesini kullandı. Böyle bir tepkiyi beklemediklerini söyleyen Peet, şöyle konuştu: "Bu sıklıkla yaptığımız bir şey. Belki garip ama ABD, İngiliz, Fransız ve Almanya seçimlerinde de bağımsız bir dergi olarak çoğu kez örneğin, ’Merkel’in kazanmasını tercih ediyoruz’ ya da ’Obama’nın kazanmasını tercih ederiz’ dedik. Gazetelerin, bazı kişi ya da partilere açıkça siyasi destek verdiği ve bazı ülkelerde doğru bulunmayan bir İngiliz geleneği var. İnsanlara, şimdiye kadar seçimden önce yönlendirme yaptığımız dünyadaki tek ülkenin Türkiye olmadığını anlatmaya çalıştım" diye konuştu.

RUSYA DÜŞÜŞTE, TÜRKİYE YÜKSELİŞTE
 
AB içinde olmayan iki ülkenin Rusya ve Türkiye olduğununun altını çizen Peet, "Rusya’nın düşüşte, Türkiye’nin yükselişte olduğunu" söyledi. Türkiye’deki 2011 genel seçim sonuçlarına da değinen Peet, "AK Parti’nin oyların yaklaşık yüzde 50’sini aldığını ve bunun oldukça etkileyici bir sayı olduğunu" söyledi. Seçime katılım oranın çok yüksek olduğuna da dikkati çeken Peet, "Bu demokrasinin iyi bir örneğiydi. Türkiye’nin demokrasi için örnek teşkil etmesi, bölgesi ve Avrupa için çok önemlidir" diye ifade etti.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK REFOMLARA İHTİYACI VAR
 
Türkiye’de ekonominin geçen yıllarda oldukça başarılı bir dönemden geçtiğini belirten John Peet, "ancak mevcut durum oldukça tehlikeli" dedi. Türkiye’deki mevcut cari işlem açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 8 olduğunu belirten Peet, Merkez Bankası faiz oranlarını indirme politikasının ise işe yaramadığını ve ekonominin fazla ısındığını savundu. Peet, "Türkiye’nin önemli ekonomik reformlara ihtiyacı olduğu açık" diye konuştu.
 
’Çözümü kolay olmayan’ diye tanımladığı Kürt sorunuyla ilgili yapılan bazı olumlu gelişmelere karşın daha fazla şey yapılması gerektiğini söyleyen Peet, dış politika konusunda ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun uyguladığı ’komşularla sıfır problem’ politikasının başarılı olduğunu, alkışlanması gerektiğini kaydetti.