Economist'ten Erdoğan'a eleştiri, Türkiye'ya ayar

İngiliz Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aşırı gururunun Türkiye’yi Ortadoğu’da ateşe sürüklediğini iddia ederek AKP’nin

Economistten Erdoğana eleştiri, Türkiyeya ayar
31 Temmuz 2015 Cuma 14:34 tarihinde eklendi.
İngiliz Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aşırı gururunun Türkiye’yi Ortadoğu’da ateşe sürüklediğini iddia ederek AKP’nin bir an önce koalisyon kurup Kürtlerle barış görüşmelerine kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini yazdı. Dergi, Türkler ve Kürtlerin silahlarını kendileri yerine IŞİD’e doğrulturlarsa bunun hem Türkiye hem Ortadoğu hem de dünya için daha iyi olacağını da yazdı.
Economist dergisi, ‘’Erdoğan’ın tehlikeli hamlesi’’ başlıklı kapsamlı yazısında Türkiye’nin son günlerdeki IŞİD ve PKK’ya yönelik tutumunu ve Kürtlerle barış sürecini değerlendirdi.
 
BATILI MÜTTEFİKLER ERDOĞAN’IN DİKBAŞLILIĞINDAN BIKTI
 
Türkiye’nin Batı’daki müttefiklerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dik başlılığından artık bıktığını, Erdoğan’ın içerde daha fazla otoriter olmaya başlayan ve NATO müttefiklerine IŞİD’i yok etmek için Türkiye üslerini kullanmasına izin vermediği yorumu yapılan yazı şöyle devam etti: “Belki Erdoğan, IŞİD’in ülkesini hedef almasından korktu. Belki onları şiddetin hüküm sürdüğü Ortadoğu’da yararlı bir piyon olarak gördü. Ancak bu yanılsama 20 Temmuz’da Suruç’ta meydana gelen saldırıda bozulmuş olmalı. Türkiye patlamadan sonra birkaç gün içinde ABD’ye İncirlik üssünü kullanmasına izin verdi ve kendi de IŞİD’i bombaladı. Şimdi IŞİD’in son tedarik yollarını kesmek için Suriye’de bir tampon bölge yaratılması konusunda konuşuluyor.’’
Yazıda birçoklarının Erdoğan’ın IŞİD’e karşı savaşan Kürtleri bombalayarak bölgedeki savaşlara daha fazla kasvet getirdiği ifade edildi.
 
IŞİD HİÇ KİMSENİN ÖNCELİĞİ DEĞİL
 
IŞİD’in hiçbir ülkenin gündeminde öncelik olmadığına dikkat çeken yazı şöyle devam etti: “ABD’nin amacı Ortadoğu’daki ordusunu sınırlamak. Suudi Arabistan ve Körfez Emirlikleri için büyük tehlike İran, İran’ın temel görevi Suriye diktatörü Esad’ı desteklemek. Esad’ın en önemli kaygısı muhalifleri kendinden uzak tutmak. Muhaliflerin amacı da Esad’ı indirmek. IŞİD ile geçtiğimiz yıldan bu yana en büyük savaşı Irak’ta Şiiler, Suriye’de Kürt peşmergeler, PKK’nın yan kuruluşu YPG yaptı. Suriyeli Kürtler Kobani’yi savundular...Bölgedeki en güçlü orduya sahip Türkiye’nin IŞİD meselesini halledebilecekken daha önemli öncelikleri vardı. İlk önce Erdoğan’ın kişisel görevi, Esad’tan kurtulmak. Sonra, Kürtlerin daha fazla güçlenmesini önlemek..”
 
Erdoğan’ın AK Parti’nin 2002 yılında iktidara geldiğinde Kürtlerle barış yapma konusunda bir reformcuyken geçtiğimiz haziranda yapılan genel seçimlerde bunun HDP’ye giden büyük destekle yalanlandığı yorumu yapılan yazıda, Erdoğan’ın şimdi Kürt karşıtı kartlarla oynadığı ve AK Parti ile PKK arasındaki barış sürecindeki yol haritasını reddettiği ifade edildi.
 
SİLAHLARI IŞİD’A DOĞRULTURLARSA..
 
Yazı şu ifadelerle noktalandı: “Erdoğan PKK’nın Irak’ta üslerini bombalayarak bu sonbaharda, yeni seçim çağrısından önce HDP’nin desteğini kesmeye çalışıyor olabilir. Eğer öyleyse, Erdoğan’ın aşırı gururu Türkiye’yi Ortadoğu’da yanan bir ateşe götürüyor. AK Parti, Cumhurbaşkanı’nın planlarını yok sayıp bir koalisyon kurmalı ve Kürtlerle barış görüşmelerine kaldığı yerden devam etmeli. PKK ateşkesi sağlamalı. Şimdi PKK eski bölünme talebinden vazgeçti, yetki verme ve Kürtçe dilini kullanma hakkında müzakereleri var. Türkler ve Kürtler silahlarını kendileri yerine IŞİD’a karşı doğrulturlarsa bu hem dünya, hem Ortadoğu hem de Türkiye için çok daha iyi olur’’