Edirne Valisi çark etti

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, restorasyonu süren tarihi sinagogla ilgili açıklamalarına gelen tepkilerin ardından durumu düzeltmeye çalışarak, binasının kullanım şekliyle ilgili kararın Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğunu söyledi.

Edirne Valisi çark etti
22 Kasım 2014 Cumartesi 21:55 tarihinde eklendi.
Vali Şahin, müze olarak kullanılması kararının Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce geçen eylül ayında alındığını ifade etti.
 
  Edirne Valiliği'nden bugün akşam saatlerinde yazılı açıklama yapıldı. Vali Dursun Ali Şahin'in dünkü "Mescid- i Aksa'nın içinde savaş rüzgarları estiren, bizzat savaş tatbikatı yapan o eşkıya kılıklı insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de onların burada sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu" sözlerinin 'yanlış mecraya çekilmesini önlemek' amacıyla yapıldığı belirtilen yazılı açıklamada, şöyle denildi:
 
"İlimizde yer alan ve restoresine 2010 yılında başlanılan Büyük Edirne Sinagogu, idare binası ve müştemilat binası Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü marifetiyle onarılmaktadır. 2014 yılı içerisinde restorasyonu bitirilmesi planlanan Sinagog binasının kullanım şekliyle ilgili karar, Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir ve müze olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Eylül 2014 tarihinden itibaren de bu karar doğrultusunda ilgili birimlerle yazışmalar gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla 21 Kasım 2014 tarihindeki açıklamalar üzerine, 'Yaşanan Olaylar Nedeniyle Müze Yapılmasına Karar Verilmiştir', 'Edirne Valisi Mescid-i Aksa baskınına kızdı', 'Sinagogu Musevilere kapattı', 'Vali İsrail'e kızdı, sinagogu müzeye çevirdi' ve benzeri şekilde medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır."
 
Yazılı açıklamada, Vali Dursun Ali Şahin'in, dünkü sözlerinin 'Mescid-i Aksa da yaşanan olayları tasvip etmediğini ifade etmek adına yapıldığı' ifade edildi.
 
VALİ ŞAHİN'İN O SÖZLERİ
 
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, dünkü açıklamasında 2010 yılından bu yana restorasyonu vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sinagogun müze olarak kullanılacağını ifade ederek şöyle konuşmuştu:
 
"Mescid- i Aksa'nın içinde savaş rüzgarları estiren, bizzat savaş tatbikatı yapan o eşkıya kılıklı insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de onların burada sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların mezarlıkların etrafını temizliyor, projelerini kurula gönderiyoruz. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan tescilini bekliyoruz. Bizim yaklaşımımız nerede, onların yaklaşımı nerede? Yani bunu izleyicilerin takdirine sunuyorum. Buradaki tadilatı sona gelen sinagog sadece müze olarak, içerisinde hiçbir şey olmadan o şekilde müze olarak tescil edilecek."
 
Vali Şahin'in bu sözlerine tepki gösteren CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, "Edirne Valisi Dursun Şahin kamu görevi icra etmeye uygun bir ruh hali içinde değildir. Vali Şahin makamının itibarını ve Türkiye'nin onurunu korumak için istifa etme sağduyusunu gösteremeyecekse, vakit geçirmeden görevden alınmalıdır" dedi.

DHA