Ediz ihmal kurbanı mı?

Eskişehir’in 26 yaşındaki savunma oyuncusu Ediz’in kalp krizinden ölümü futbol dünyasını sarstı. Genç sporcunun düzenli sağlık kontrolünden geçmesine rağmen ölümü kamuoyunu ikiye böldü

Ediz ihmal kurbanı mı?
06 Eylül 2012 Perşembe 09:32 tarihinde eklendi.

 

26 yaşındaki savunma oyuncusu Ediz Bahtiyaroğlu, önceki akşam takımıyla çıktığı antrenmandan sonra gittiği evinde fenalaşarak hayatını kaybetti. Düzenli sağlık kontrollerinde hiçbir sorunu görünmeyen sporcunun kalp krizi geçirdiği açıklandı. Genç futbolcunun ölümü sporcu sağlığı konusunu yeniden gündeme getirdi.
 
Eskişehirspor'un savunma oyuncusu 26 yaşındaki Ediz Bahtiyaroğlu, evinde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Bugüne kadarki sağlık kontrollerinde bir soruna rastlanmayan genç sporcunun ani ölümü yakınlarını üzüntüye boğarken, futbol camiasında da şok etkisi yarattı.
 
Ediz Bahtiyaroğlu, önceki akşam saat 19.30’da Eskişehirspor tesislerinde takımıyla antrenmana çıktı. Bahtiyaroğlu saat 21.00 sıralarında biten antrenmandan sonra, takım arkadaşı Hürriyet ile birlikte kaldıkları Batıkent Mahallesi Aytekin Sokak’taki tripleks evine gitti. Bahtiyaroğlu gece evde aniden fenalaştı. Evde bulunan kız arkadaşı ile Eskişehirsporlu Hürriyet, ambulans çağırdı. Kısa sürede gelen 112 ambulansındaki sağlık ekibi Ediz’e müdahalede bulundu. Kalp krizi geçirdiği belirtilen Ediz, 00.30 - 1.15 arasında yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
 
Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal, Teknik Direktör Ersun Yanal, yönetici ve futbolcular acı haberi alınca Ediz’in evine gitti. Bahtiyaroğlu’nun cenazesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi morguna kaldırıldı. Bahtiyaroğlu’na savcı gözetiminde otopsi yapıldı. Savcılık yetkilileri, genç futbolcunun kalp krizi sonucunda yaşamını yitirmiş olduğunun gözlendiğini, herhangi bir ilaç alımıyla ilgili bulguların görülmediğini belirtti. Ediz’den alınan bir parçanın Adli Tıp Kurumu’na gönderileceği, tahlil sonucunun 1 ay içerisinde alınacağı öğrenildi.
 
‘İyilik meleğiydi’
 
Eskişehirspor Basın Sözcüsü Erdal Şahba ilk açıklamasında, kesin ölüm nedeniyle ilgili bilginin sağlık kurulu tarafından verileceğini söyledi. Ölüm haberini gece saat 01.30’da aldığını ifade eden Şahbaz, büyük üzüntü içerisinde olduklarını belirtti. Otopsi ardından Ediz Bahtiyaroğlu’nun cenazesini yakınları teslim aldı. Eskişehirspor Tesisleri’nde yapılan törende Kulüp Başkanı Halil Ünal, şöyle konuştu: “Ediz, adeta bir iyilik meleğiydi. Ediz’i yetiştiren ailesine, hocalarına ne kadar teşekkür etsem azdır. Fakat bu Eskişehirspor’un kaderinde midir? Rahmetli Sinan’ı da böyle kaybettik. İnşalah bu son olur. (Eskişehirspor’un milli kalecisi Sinan Alağaç da 24 Kasım 1985’te Abant’ta kamp yaparken kalp krizi geçirmiş ve 25 yaşında yaşamını yitirmişti.)
 
‘Çok yorgunum’ demiş
 
Törende de yöneticiler, teknik kadro ile futbolcular gözyaşına boğuldu. Ediz’in cenazesi daha sonra Bursa’ya götürüldü ve Ulucami’de düzenlenen törenin ardından Sarıkaya Mezarlığı’nda toprağa verildi.
 
Eskişehirspor kulübü doktorları, Ediz’in akşamki antrenmanda rahatsızlanmadığını, kendilerine herhangi bir şikayette bulunmadığını, sadece düz koşu sırasında birlikte koştukları Servet Çetin’e “Kendimi çok yorgun hissediyorum” dediğini söyledi. Kırmızı-Siyahlı kulübün Sağlık Kurulu Başkanı Dr.Aytekin Aykın, Mersin İdman Yurdu maçı ardından futbolculara 3 gün izin verildiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Üç gün sonra futbolcular tesislerde bir araya geldi. Akşam antrenmana çıktılar. Diğer futbolcular gibi antrenmanı tamamlayıp eve gitti. Sadece düz koşu yaparken birlikte koştuğu Servet Çetin’e ‘Kendimi çok yorgun hissediyorum’ demiş.”
 
Raporlarda bulgu yok
 
Dr. Aytekin Aykın, Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nde futbolculara sezon öncesi check-up yaptırdıkların söyleyerek, “Ölümünden sonra raporlarını tekrar inceledik, herhangi bir olumsuz bulguya rastlanılmadı” dedi. Kulüp doktoru Mehmet Ali Armağan da, “Antrenmanda arkadaşlarına ayak uydurabiliyordu. Hiçbir aksaklık belirtisi göstermedi” dedi.
 
‘Kalp hastalığı olan efor testini geçemez’
 
Eskişehirsporlu futbolcu Ediz Bahtiyaroğlu’nun vefatının ardından en çok tartışılan konu oyuncunun sezon başı ciddi bir sağlık taramasından geçmesine rağmen kalp krizi geçirmesi oldu. Türkiye Futbol Federasyonu Basın Sözcüsü ve genel cerrah olan Prof. Dr. Mete Düren şunları söyledi: “Profesyonel futbolcuların oynayabilmesi için her yıl sezon başlamadan tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alması gerekir. Bu raporu da TFF’nin Sağlık Kurulu inceler ve vize verir. Ancak genç oyuncuların kalpinde daha önce tespit edilemeyen ani plak yırtılmaları olabilir. Yırtılan plakta kan pıhtısıyla kalbi besleyen ana damarı tıkayarak ölüme yol açar. Bunu önceden tespit için bütün futbolculara tek tek anjiyo yapılması gerekir ki bu mümkün değil. Ayrıca kalp büyümesi gibi doğumsal ve genetik bir takım sorunlar varsa bunu da farketmek olası değil.” Düren sağlık raporunu alırken en önemli muayenenin kardiyoloji tetkiki olduğuna dikkat çekiyor. Yıl içinde bir çok kez detaylı muayeneden geçen futbolcuda yıllar içinde var olan bir kalp rahatsızlığının atlanmasının mümkün olmadığını belirten Düren, “Kalp hastalığı olan bi futbolcunun kardiyoloji muayenesini ya da efor testini geçmesi çok olası değil” diyor.
 
Sistem nasıl işliyor?
 
Ediz Bahtiyaroğlu’nun sezon öncesi sağlık taramasını yapan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik şu açıklamayı yaptı: “Ediz Bahtiyaroğlu, 29.06.2012 tarihinde sezon öncesi rutin sağlık kontrollerinden geçmiştir. Sezon öncesi rutin sağlık kontrolleri kapsamında; tüm sporcu ve teknik heyete olduğu gibi Ediz Bahtiyaroğlu’na da kulak burun boğaz, genel cerrahi, göz, ortopedi, iç hastalıkları ve kardiyoloji muayeneleri ile birlikte ayrıntılı tüm kan ve idrar tetkikleri, Eforlu EKG testi ve Ekokardiyografisi yapılmıştır. Bu tetkik ve muayeneler doğrultusunda kendisinin, genel sağlık durumunda herhangi bir problem görülmemiş, spor yapmasına engel bir durum tespit edilmemiştir.”
 
‘Hiçbir rahatsızlığı yoktu’
 
Ediz Bahtiyaroğlu’yla iki sezon önce Ankaragücü’nde çalışan, şu anda Trabzonspor’un kulüp doktorluğunu yapan spor hekimi Dr. Mesut Çelebi, oyuncunun daha önceden hiçbir sıkıntı yaşamadığını ifade ediyor: “Daha önce Ediz’de tespit edilen hiç bir rahatsızlık yoktu. Aile de bir rahatsızlık olduğuna dair bir şey duymadık. Gayet sağlıklıydı. Birlikte çalıştığımız süreç içinde hiç bir sıkıntısı olmadı. Ediz’in durumunda kalple ilgili ani gelişen bir rahatsızlık olabilir.”
 
Bursaspor’da başladı
 
Türk asıllı Boşnak futbolcu Ediz Bahtiyaroğlu, 2 Ocak 1986’da Sırbistan sınırları içindeki Sancak bölgesinde yer alan Yeni Pazar kentinde dünyaya geldi. Türkiye’de futbol hayatına 2003 yılında Bursaspor’un altyapısında başlayan Ediz, 2006 yılında Ankaraspor’a transfer oldu. Bu takımda 60 maçta 2 gol atan Ediz, 2009-2012 yıllarında da Ankaragücü formasını terletti. Ankaragücü’nde 25 maçta forma giyen genç futbolcu, 2010-2011 yılında da Bucaspor’a bir sezon kiraladı. 2012 yılında Eskişehispor’a transfer olan başarılı futbolcu, burada 14 maçta forma giydi. Türkiye 21 Yaş Altı Milli Futbol Takımı’nda, 15 Kasım 2006’da ilk kez Danimarka karşısında forma giyen Ediz, 11 kez U-21 Türk Milli Takımı’nın formasını terletti ve bir de gol attı. Ediz, bu sezon kırmızı-siyahlı forma altında Orduspor maçında ilk 11’de forma şansı bulmuştu.
 
Necati Ateş yıkıldı
 
Galatasaray’dan transfer edilen Necati Ateş, Ediz’in 2 numaralı formasını giyerek önceki gün basın toplantısına katılmıştı. Ediz, Twitter hesabından Ateş’le şakalaşıp, ”Abi formamda gözün var galiba” yazmıştı. Ölüm haberini alan Necati adeta yıkıldı.

Vatan Gazetesi